marți, 30 aprilie 2013

Regele Carl XVI Gustaf al Suediei

                             Astazi regele Suediei, Carl XVI Gustaf implineste 67 ani. Unicul fiu al printului Gustaf Adolf, Duce de Vasterbotten si a printesei Sybilla de Saxa-Coburg si Gotha, Carl Gustaf a devenit rege in 1973, la moartea bunicului sau. Avand reputatia unui print mediocru, nedept de a conduce tara care premiaza laureatii Nobel, Carl Gustaf are de infruntat numeroase obstacole inca de la inceputul domniei sale. Constitutia din 1975 ii limiteaza puterile si partidul socialist isi reafirma dorinta de proclamare a republicii. 
                           Cu timpul si cu ajutorul sotiei sale, regina Silvia, Regele Suediei isi castiga supusii. Fostul print timid, a devenit un suveran dinamic si apreciat de suedezi, care a indeplinit motto-ul pe care si l-a ales la urcarea pe tron "pentru Suedia - cu Timpul" .
                     In ultimii ani, furtuna care a trecut prin numeroase monarhii europene nu a ocolit Suedia. In 2010 a aparut o biografie neautorizata a Regelui in care se spune ca acesta a avut numeroase aventuri. In acelasi an, numerosi suedezi au fost impotriva acordarii unei sume publice pentru casatoria printesei Victoria, considerand asta o extravaganta in contextul crizei economice.  Cu toate greutatile, familia regala Suedeza pastreaza imaginea unei familii unite. In 2012, la nasterea printesei Estrelle, suedezii au inceput sa se reaproprie de monarhul lor. In  acelasi timp, Regele a marturisit ca Printesa Victoria nu va trebui sa astepte moartea sa, dand semnale ca poate va urma exemplul verisoarei sale, regina Beatrix a Olandei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu