miercuri, 17 octombrie 2012

Marea Ducesa Maria Alexandrova

 "Mamma era acasa aici; Mamma le apartine; sufletul ei este al lor, Mamma este parte din Rusia"
 - Maria a Romaniei

         Familia Imperiala Rusa era cea mai bogata si mai ilustra familie. Timp de trei secole, Romanovii au domnit asupra Rusiei, lasand o profunda impresie asupra acestei tari. In acelasi timp, apartenenta la aceasta familie a dat nastere unor personalitati puternice, care se mandreau familia lor. Pe langa stralucirea curtii imperiale, familia Romanov era ortodoxa ceea ce reprezenta de multe ori o piedica in realizarea unor mariaje. Marile Ducese nu reuseau sa se adapteze in tarile sotilor lor, pastrand o dragoste eterna Rusiei. Maria Alexandrova, unica fiica a tarului Alexandru II, a avut mereu mandria de a fi o Mare Ducesa Rusa, chiar si dupa ce a devenit nora Reginei Victoria a Regatului Unit.


        Nascuta la 5/17 octombrie 1853, la Tsarskoye Selo, Marea Ducesa Maria Alexandrovna era a doua fiica si al saselea copil a tarului Alexandru II al Rusiei si a sotiei sale Maria, nascuta printesa de Hessa si Rin. Sora mai mare a Mariei, Alexandra Alexandrovna a murit in 1849, asa ca nasterea Marii Ducese a provocat o mare bucurie cuplului imperial. Unica fiica printre sase baieti, Maria Alexandrovna a avut o legatura deosebit de stransa cu parintii sai si cu fratii sai mai mici, Seghei Alexandroici si Paul Alexandrovici. Crescand impreuna cu fratii sai, Maria Alexandrova a devenit o fetita baietoasa si foarte directa. In acelasi timp, ea era febletea intregii familii si chiar a intregii Curti Imperiale. Tarina Maria isi adora unica fiica, cele doua avand o relatie foarte apropiata. La fel de apropiata era si legatura Marii Ducese cu tatal sau, care spune ca timpul petrecut cu fiica sa era "Singurul minut placut din ziua mea, singurul moment cand uit de problemele care ma apasa.".

    Rasfatata de toata familia, Maria Alexandrova a devenit obisnuita sa fie in centrul atentiei. Mai mult, ea a devenit foarte incapatanata, aparandu-si parerile in ciuda tututor argumentelor celorlati. Pe masura ce crestea, Maria Alexandrova a continuat sa fie alaturi de tatal sau, multi fiind de parere ca Marea Ducesa il conduce pe Autocratul Tuturor Rusilor. Cand Marea Ducesa a ajuns la varsta casatoriei, nici unul din parintii ei nu vroia sa se desparta de ea. La randul ei, Maria Alexandrova amana alegerea unui pretendent. 

        In 1868, Marea Ducesa Maria Alexandrova il cunoaste pe Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria. Un an mai tarziu, Printul Alfred isi manifesta dorinta de a se casatori cu Marea Ducesa Rusa. O parte a interesului lui Alfred pentru Marie isi avea originea in marea sa avere. Negocierile au fost ingreunate de faptul ca familia imperiala rusa nu vroia ca Maria sa isi paraseasca tara. De partea cealalta, regina Victoria se opunea stabilirii cuplului in afara Angliei.
Bibliografie
Gelardi, Julia P. (2011-02-15). From Splendor to Revolution: The Romanov Women, 1847--1928 (Kindle Locations 260-267). Macmillan. Kindle Edition.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu