joi, 4 octombrie 2012

Eudoxia, Printesa a Bulgariei

       La 4 octombrie 1985, in Germania murea printesa Eudoxia a Bulgariei. Nascuta in 1898, printesa era al treilea copil si cea mai mare fiica a regelui Ferdinand I al Bulgariei si a sotiei sale, Maria Louise de Parma. La nasterea lui Boris, regele Ferdinand a decis ca mostenitorul tronului sa fie crescut in religia poporului sau. Regina Maria Louise, catolica convinsa a fost distrusa de decizia sotului sau si pentru o perioada s-a intors in Italia. Dupa ce s-a reintors in Bulgaria ea a mai avut inca trei copii: Kyril, Eudoxia si Nadejdea, care au devenit catolici. Maria Louise a murit la nasterea Nadejdei. Printesa Eudoxia a considerat mereu ca tragediile prin care a trecut familia sa au legatura cu botezul lui Boris.

           In 1918, Ferdinand I a fost obligat sa abdice, si Boris a devenit Regele Bulgariei. Impreuna cu ceilalti trei copii, Ferdinand a fost obligat sa paraseasca Bulgaria. Eudoxia si Nadejdea s-au putut intoarce in 1922. Cei patru frati au fost foarte apropiati, Kiril si surorile sale oferindu-i lui Boris sprijinul necesar pentru a conduce Bulgaria in aceasta perioada deosebit de grea. Eudoxia, cu fler politic si foarte inteligenta, era cel mai important sfatuitor al fratelui ei.

              Printesa Nadejdea s-a casatorit in 1924, dar Eudoxia nu s-a casatorit niciodata deoarece nu vroia sa isi paraseasca tara. Cand Boris s-a casatorit, intre Giovanna si Eudoxia au inceput sa apara niste neintelegeri si Eudoxia a decis sa isi construiasca o casa noua, parasind palatul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu