marți, 18 septembrie 2012

Regina Ana a Romaniei

         La 18 septembrie 1923, la Paris s-a nascut Anna Antoinette Françoise Charlotte, unica fiica a printului Rene de Bourbon-Parma si a sotiei sale, printesa Margareta a Danemarcei. Bunicii paterni erau Robert I, ultimul duce de Parma si a doua sa sotie, printesa portugheza Maria Antonia de Braganza. Bunicii materni erau printul Valdemar al Danemarcei si printesa Marie de Orleans. Printesa Anna de Bourbon-Parma a copilarit in Franta, impreuna cu trei frati Jacques, Michel si Andre.  

Printesa Anna de Bourbon-Parma

        Dupa ocuparea Frantei de catre germani, familia printesei Anne a fost ajutata de matusa paterna, marea ducesa Charlotte a Luxembourgului sa ajunga in SUA. In timp ce Rene si Jacques se inroleaza in armata franceza, Anna ramane la New York impreuna cu mama sa si fratii mai mici. In 1940 isi convinge mama sa o lase sa devina voluntara in Armata franceza. Pentru restul razboiului, printesa Anna de Bourbon Parma va si sofer de ambulanta in Armata Franceze pe fronturile din Algeria, Maroc, Italia, Franta, Luxembourg ... In timp ce se afla in Africa, Legiune Straina a gasit trupul unchiului sau, printul Aage al Danemarcei si printesa Anna se afla printre cei care au participat la inmormantarea unchiului sau in Algeria. La Bucuresti, regele Mihai I urmarea un film; in pauza filmului erau prezentate stirile de razboi, una din aceste stiri fiind cea care anunta gasirea trupui printului Aage. Nestiind cine e femeia care facea parte din grup, regele Mihai l-a rugat pe tehnicianul sa scoata o fotografie cu printesa Anna, care se mai afla si azi in albumele Familiei Regale a Romaniei.

Printesa Anna in uniforma de razboi
     
             Dupa razboi, familia de Bourbon-Parma s-a intors la Paris. In 1947 au primit invitatie la nunta printesei Elisabeta a Regatului Unit cu printul Philip al Greciei si Danemarcei. In timp ce toata familia a plecat la Londra, printesa Anna a decis sa ramana la Paris, temandu-se ca o nunta princiala va fi ocazia perfecta pentru a-i gasi o partida potrivita pentru rangul sau. Anna e convinsa de verisorul sau primar, printul Jean de Luxembourg sa participe la o serata pe care acesta o dadea la Ambasada Luxembourgului la Londra. La sosirea in Londra, printesa Anna s-a dus la hotelul Claridge, unde erau cazati parintii ei. Acestia ofereau o serata la care erau invitati regele Mihai si regina mama Elena. Regele Mihai purta uniforma, asa ca printesa franceza nu a facut reverenta, ci a pocnit pantofii ca un soldat. Terifiata de ce a facut, printesa a plecat din camera. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu