marți, 2 iulie 2013

Regele Olav V al Norvegiei

Printul Alexandru al Danemarcei in bratele\
bunicului sau regele Edward VII
          Printul Alexander Edward Christian Frederick, fiul printului Carl al Danemarcei si a Printesei Maud de Wales s-a nascut la 2 iulie 1903, la Appleton House, casa pe care Edward VII i-a facut-o cadou fiicei sale la nunta acesteia. Micul print a fost numit in onoarea bunicii materne, Alexandra a Danemarcei, a bunicului matern Edward VII al Regatului Unit, a bunicului ambilor parinti, Christian IX al Danemarcei si a bunicului patern, Frederik VIII al Danemarcei. Print al Danemarcei, el isi va pastra acest nume ilustru pentru doar doi ani, deoarece in 1905, tatal sau devine Regele Norvegiei. Dornic sa se apropie mai mult de noua sa tara, Carl isi schimba numele sau si al mostenitorului sau, devenind Haakon VII si Olav al Norvegiei. 

       Olav a fost primul print mostenitor, care a copilarit in Norvegia din Evul Mediu. Educatia mostenitorului tronului a inceput in Norvegia, dar dupa finalizarea Academiei Militare a studiat la Oxford si Balliol. Olav era un pasionat sportiv, care a excelat la condusul yachturilor, castingand si medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Amsterdam din 1928.

      In 1929, printul mostenitor al Norvegiei se casatoreste cu printesa Martha a Suediei, verisoara sa primara. Frumoasa printesa era nepoata lui Oscar II, Regeke Suediei care a trebuit sa renunte la tronul Norvegiei in 1905. Casatoria celor doi a fost in primul rand o casatorie din dragoste, dar in acelasi timp ea era vazuta ca raspunsul la neintelegerile existente intre cele doua tari din 1905. Cuplul princial a avut trei copii: Ragnhild, Astrid si Harald

      In aprilie 1940, Norvegia este ocupata de germani. Regele si printul mostenitor, impreuna cu guvernul au plecat in exil la Londra, in timp ce printesa mostenitoare si copii au plecat S.U.A. Cu un an inainte, Olav si Martha au realizat un tur al Statelor Unite, in cadrul caruia l-au cunoscut pe presedintele Roosevelt si au pus bazele unei prietenii trainice. Cu ajutorul presedintelui, printul mostenor al Norvegiei a realizat in 1942 un nou tur al SUA, incercand sa obtina ajutorul pentru eliberarea tarii sale. 

Printesa Radnhild, Printul mostenitor Olav, Printul Harald, Printesa
Astrid si Printesa mosetenitoare Martha a Norvegiei
     Spre sfarsitul razboiului, printul mostenitor a fost numit Seful Apararii norvegiene. Din aceasta functie, el a cooperat cu Puterile Aliate pentru a obtine ajutorul acestora pentru Norvegia. In mai 1945, Olav si cinci ministri s-au intors in Norvegia, fiind intampinati de multimea fericita. Pana la intoarcerea tatalui sau, printul Olav a fost Regent al Norvegiei.

        Fiu unic, Olav a fost foarte apropiat de tatal sau, ajutandu-l de multe ori in indeplinirea sarcinilor regale. Dupa moarte reginei Maud, Martha a indeplinit functia de prima doamna a Norvegiei, dar in 1954 a murit. Moartea Marthei a fost o lovitura puternica atat pentru Familia Regala, cat si pentru norvegieni.

          Olav a urcat pe tronul Norvegiei in 1957, dupa moartea tatalui sau. El a decis sa adopte motto-ul tatalui sau "Totul pentru Norvegia". Vaduv in momentul urcarii pe tron, Regele Olav V a fost ajutat de fiica sa Astrid, dar si de printul mostenitor Harald. Urmand exemplul tatalului sau, Olav V a respectat atributiile sale de rege constitutional, dar in acelasi timp a muncit neobosit pentru cauzele sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu