marți, 2 iulie 2013

Manuel II, Regele Portugaliei

             Ultimul Rege al Portugaliei, Manuel II a murit la 2 iulie 1932, in Anglia. In ultimii 22 de ani, Regele Portugaliei a trait in exil in Anglia. Manuel s-a nascut in 1889, fiind al doilea fiu al printului mostenitor Carlos al Portugaliei si a sotiei sale, nascute Marie de Orleans. Manuel nu era destinat sa devina Rege, dar asasinarea fratelui si tatalui sau in 1908 l-a fortat sa urce pe tron. 

Regele Manuel II si Regina Augusta Victoria a Portugaliei
      Imediat dupa ce a fost declarat rege, Manuel II a decis demiterea dictatorului Joao Franco; politicile austere ale acestuia au fost considerate responsabile pentru Regicidul din Lisabona. In acelasi timp, Regele a incercat sa respecte in totalitate atributiile unui rege constitutional, temandu-se sa nu aiba soarta tatalui sau care s-a implicat in politica.  

           Manuel era foarte apropiat de mama sa. In acelasi timp, legaturile de familie cu familia regala engleza au ramas la fel de puternice.  La moarte regelui Edward VII, guvernul liberal nu mai avea niciun interes sa il sprijine pe rege. In 1910, dupa caderea a sapte guverne Revolutia l-a fortat pe Rege sa abdice. 

              Regele, impreuna cu bunica si mama sa, a plecat in exil in Anglia, unde a fost primit de George V. In 1912, in timpul unei vizite in Germania, Regele o cunoaste pe printesa Augusta Victoria de Hohenzollern-Sigmariengen. Bunicul regelui, Luis I si bunica miresei, Antonia de Hohenzollern-Sigmariengen erau frati, si monarhistii portughezi au primit cu bucurie vestea casatoriei. Cei doi au avut o casatorie fericita, dar nu au avut copii, asa ca in anii '20, Regele a incercat o reconciliere cu urmasii regelui Miguel I, fara a ajunge la un rezultat. 

           Manuel II a murit la varsta de 42 de ani. Imediat au inceput sa apara zvonuri privind asasinarea Regelui, mai ales ca cu o zi inainte jucase tenis cu regele Alfonso XIII al Spaniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu