miercuri, 13 iunie 2012

Referendum in Lienchtenstein

        La 1 iulie, Lienchtenstein o sa decida limitarea sau nu a dreptului de veto detinut de Print. In prezent, Printul de Lienchtenstein poate sa isi foloseasca dreptul de veto atat in cazul legilor adoptata prin votul parlamentului, cat si in cazul legilor adoptate prin referendum. In aceasta mica tara de la granita dintre Austria si Elvetia, monarhul are puteri absolute. Principatul a mai trecut printr-o criza asemanatoare in 2003, cand printul Hans-Adams II a amenintat ca daca i se vor reduce prerogativele se va muta la Viena. Spre disperarea democratilor din aceasta tara, Printul a castigat disputa deoarece asa cum recunoaste primul ministru: Casa Princiala este la fel de vitala pentru Lienchtenstein ca Rinul care asigura granita cu Elvetia si cu francul elvetian. 

          Locuitorii Lienchestein-ului stiu ca fara Casa Princiala vor deveni un mic canton elvetian, in timp monarhia depinde poporul sau pentru a-si continua existenta este o relatie simbolica la carte nimeni nu va renunta usor. 

             Casa Princiala a facut din micul sat agricol unul din cele mai importante centre financiare din lume, in timp ce puterile absolute avute aici au facut din printii de Lienchestein una din cele mai bogate dinastii ale lumii. Pe 1 iulie trebuie sa se se decida daca Printul isi pastreaza dreptul de veto in cazul legilor aprobate prin referendum.

insight - Lienchtenstein prince faces vote over veto power

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu