miercuri, 6 iunie 2012

Printesa Alix de Hessa si de Rin

       La 6 iunie 1872, la Darmstadt se nastea cea de-a patra fiica a Marelui Duce Louis de Hessa si de Rin si Printesei Alice a Regatului Unit. Micuta printesa a fost botezata Alix Victoria Helena Louise Beatrice. Ea a fost numita in onoarea mamei sale si a matusilor sale materne, printesa-mostenitoare Victoria a Prusiei, printesa Helena de Schleswig-Holstein, printesa Louise, ducesa de Argyll si printesa Beatrice de Battenberg. In familie, Alix era cunoscuta drept Alicky sau Sunny. 

Familia Ducala de Hessa: Elisabeth, Ludwing cu May in brate, Ernest, Alix, Alice, Victoria, Irene
        Chiar daca familia ducala de Hessa traia in mod confortabil, ei nu au fost niciodata foarte bogati, de aceea se bucurau foarte mult de vizitele in  Anglia, la bunica materna, formidabila Regina Victoria. Treptat, casele reginei Angliei au devenit o a doua casa pentru Alicky si fratii sai. Anglia va ocupa mereu un loc deosebit de important in viata printesei germane. La curtea Victoriei, Alix si-a cunoscut verisorii englezi, devenind buna prietena cu Maud de Wales.
        Viata fericita a tineri printese a luat sfarsit in decembrie 1878, cand mama si sora mai mica a lui Alix au murit de difterie. Din acel moment, Sunny isi va oferi afectiunea unui grup restrans de persoane si va prefera mereu compania familiei. In acelasi timp mica printesa a devenit retrasa, avand foarte putine momente in  care se va comporta la fel ca vechea Sunny.

              Dupa moartea lui Alice, regina Victoria - care niciodata nu si-a inteles a doua fiica - a devenit a doua mama pentru nepotii din Hessa. Nepotii orfani au fost motivatia de care Victoria avea nevoie pentru depasi starea in care intrase dupa ce a devenit vaduva la varsta de patruzeci si doi de ani. Ducele de Hessa i-a fost recunoscator soacrei sale, lasandu-i dreptul de a lua toate deciziile in legatura cu educatia copiilor sai. Mai mult, Alix si fratii sai petreceau o mare parte a anului in Anglia, devenind nepotii preferati ai formidabilei regine "cat de des imi doresc sa va vad dragi copiii. Cat de mult a trecut de cand ne-am despartit si pana o sa ne vedem din nou"

          Inca din copilarie, Alix de Hessa si de Rin promitea ca va fi o mare frumusete, regina Victoria declarand ca e cel mai frumos copil pe care l-am vazut. Aceasta frumusete nu a trecut neobservata de persoanele din afara familiei sale. In 1884, familia de Hessa si Rin a vizitat Rusia pentru a participa la nunta Elisabetei, sora mai mare a lui Alix, si a Marelui Duce Serghei al Rusiei. Cu ocazia acestei nunti, Alix a avut primul contact cu splendorile celei mai bogate dinastii a Europei. Tot acum a avut loc intalnirea care a schimbat cursul istoriei, Alicky cunoscandu-l pe Nicolae, nepotul lui Serghei si mostenitorul tronului imperial. Nicolae avea saisprezece ani si a fost fascinat de Alicky. 

Printesa Alix de Hessa impreuna cu sora sa, printesa Irene
           Timpul nu a diminuat afectiunea tareveciului pentru printesa hesiana. La douazeci si cinci de ani, Nicolae era decis ca o sa se casatoreasca din dragoste si Alix de Hesse si Rin era femeia pe care o iubea. Maria Feodorovna, mama lui Nicolae s-a nascut printesa Dagmar a Danemarcei si, la fel ca sora sa Alexandra, printesa de Wales, detesta Germania. Mai mult, ea vroia sa intareasca alianta ruso-franceza prin casatoria dintre Nicolae si o printesa Orleans. Tarul Alexandru III considera ca Alicky era mult prea timida pentru a purta greaua coroana imperiala. Regina Victoria era de parere ca rusii sunt niste salbatici, si daca fusese convinsa sa accepte casatoria dintre Ella si Serghei, nu vroia sa se desparta si de draga de Alicky. Mai mult bunica-regina vroia alt tron pentru nepoata sa, cel al Angliei. Regina Victoria a planuit casatoria dintre Alix si printul Albert Victor, Duce de Clarence, dar ambii nepoti erau indragostiti de alte persoane si pana la urma Victoria s-a resemnat. 

             Povestea de dragoste dintre Alicky si Nicky era sprijinita de Ella, care a facut tot posibilul sa isi convinga sora sa accepte cererea in casatoria a tareviciului, dar in 1894 Alix ii scrie ca totul s-a terminat.

                 Bolnav, tarul Alexandru III isi da acceptul pentru casatoria fiului sau cu Alix de Hessa si Rin. Nicolae decide sa plece la Coburg, unde avea loc nunta fratelui lui Alix, Ernest si a printesei Victoria Melita de Saxa-Coburg si Gotha, pentru a o cere pe Alix in casatorie. In urmatoarele patru zile, nunta dintre Ernest si Ducky a trecut pe planul doi in fata dramei romantice ce avea loc intre Alix si Nicolae. Puterea dragostei lui Nicolae este dovedita de faptul ca s-a luptat cu opozitia parintilor sai si a reusit sa ii convinga ca se va casatori cu Alicky sau cu nimeni altcineva. La Coburg el va fi nevoit sa infranga cea mai puternica opozitie, cea a lui Alix. Printesa germana nu vroia sa isi abandoneze religia si pentru asta era dispusa sa piarda dragostea lui Nicolae. Daca Ella si Michen au putut sa isi pastreze religia luterana in momentul casatoriei cu fii tarului Alexandru II, nu acelasi lucru era posibil pentru Alix, destinata sa devina Tarina tuturor Rusilor.

Printesa Alix de Hessa si de Rin
         Nicky a reusit sa o convinga sa ii fie sotie in timpul pregatirilor pentru nunta lui Ernest. In ciuda refuzurilor sale, Alix era indragostita de Nicky si in timpul pregatirilor de nunta a vazut ca Ducky si nu ea va ocupa de acum primul loc in micul pricipat german. Mai mult, dornic sa faciliteze o alianta ruso-germana, Wilhelm II si-a convins verisoara ca datoria ei este sa fie alaturi de barbatul pe care il iubeste. In acelasi timp decizia Ellei de a se converti, fara a fi obligata, a ajutat-o pe Alix sa se decida. Mai mult, chiar daca il iubea pe Nicky, Alix nu era oarba la defectele sale si a fost convinsa ca devenindu-i sotie il va ajuta sa fie un tar mai bun. In momentul in care i-a spus da lui Nicolae, incertitudinea din ultimii ani a luat sfarsit si Alix era pregatita pentru noua sa viata "In sfarsit l-a aceptat pentru ca era convinsa ca doar ea putea sa il convinga sa isi faca datoria, ca dragostea pe care o are pentru el e suficient de puternica pentru a scoate la iveala calitatile de care are nevoie, ca devenindu-i sotie va putea sa il sfatuiasca si sa-l ghideze, ca doar fiind impreuna si fericiti vor putea sa isi indeplineasca datoria. Si convinsa de aceste lucruri, a ajuns la concluzia ca nu o sa-si incalce constiinta ... era vocatia sa il iubeasca si sa il serveasca. Asta e vointa lui Dumnezeu pentru ea." Alix a vazut conversia sa la ortodoxism ca raspunsul la o chemare mai mare. Ea va deveni instrumentul lui Dumnezeu, trimis ca sa il transforme pe viitorul Nicolae II si Imperiul Rus.

         Fericita perioda de dupa stabilirea logodnei dintre Alix si Nicolae a luat sfasit in octombrie 1894, cand Alexandru III s-a imbolnavit. Temandu-se de ce era mai rau, Nicolae si-a chemat logodnica. Alix a intalnit familia imperiala in Livadia, si a observat imediat cum viitorul tar este ignorat de puternicii sai unchi "Arata ce gandesti si nu ii lasa pe altii sa uite cine esti". Alix a fost alaturi de viitorul sau sot, cand acesta a primit vestea mortii tatalui sau. Nicole nu era pregatit pentru sarcina de a conduce imperiul rus, dar prezenta lui Alix ii ofera consolare. Dornica sa fie alaturi de noua sa familei, Alicky a decis sa nu isi mai amane conversia la religia ortodoxa. A doua zi dupa moartea tarului, Alix a devenit Alexandra Feodorovna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu