duminică, 10 iunie 2012

Nunta Regelui Mihai I si a Reginei Ana

"Povestea de dragoste a Regelui si Reginei merge mai departe decat destinul personal al unui barbat si al unei femei, a caror iubire se masoara cu durata unei vieti. Este povestea unui exil, a unei tari, a unei parti irosite dintr-un secol de neinteles, este povestea unui neam lovit de altii si ratacit in el insusi"

-Principesa Margareta si Principele Radu

Regele Mihai I si Printesa Anna de Bourbon-Parma in ziua nuntii lor

         La 10 iunie 1948 avea loc casatoria dintre Regele Mihai I al Romaniei si Printesa Ana de Bourbon-Parma. Cei doi s-au cunoscut la Londra, cu ocazia casatoriei viitoarei Regine, Elisabeta II a Regatului Unit si a printului Philip de Grecia si Danemarca. La Londra, tanarul Rege a avut pentru prima oara o viata normala pentru varsta lui, departe de grijile din Romania. Dupa cateva zile, cei doi tineri si mamele lor, Regina-Mama Elena a Romaniei si Printesa Margareta de Bourbon-Parma, au mers in Elvetia. Aici, Regele a cerut-o de sotie pe printesa franceza ... eram in masina si el a ales momentul de a-mi cere mana intr-un mod original. Eram la volan, asa ca ne-am adresat cuvintele care ne promiteau unul altuia fara sa ne privim in fata, doar drumul serpuitor din fata noastra ... Toata viata noastra asta am facut: umar la umar, ne-am ajutat unul pe altul  si am fost complici, fara sa ne uitam unul la altul, ci privind amandoi, cu o singura fiinta, drumul serpuitor din fata noastra".

Regele Mihai I si Regina Ana 

          Casatoria a avut loc la Atena, la cateva luni dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai I. Casatoria unui Rege ortodox si a unei printese catolice a intampinat numeroase probleme. Papa a refuzat sa isi dea consimtamantul fara promisiunea ca viitorii copii ai cuplului vor fi crescuti in religia catolica si Regele Mihai nu putea accepta ca mostenitorii sai sa nu fie crescuti intr-o religie diferita de cea a poporului sau. Familia principesei Ana nu a participat la nunta, iar mireasa a fost dusa la altar de unchiul sau luteran, printul Erick al Danermarcei.

Principele Radu, Principesa Margareta, Regina Ana, Regele Mihai I

             Dupa nunta, cei doi si-au petrecut luna de miere la Tatoi si apoi au incercat sa isi construiasca o viata. Au avut impreuna cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria. Timp de 64 de ani, Regele si Regina infruntat impreuna toate greutatile, cu rabdare si constanta. 

LA MULTI ANI!!!

3 comentarii:

  1. Frumos articol! Din familia regelui Mihai cine a participat la nunta in afara de regina mama Elena si de ducesa de Aosta? Am inteles ca regele Carol al II-lea a fost instiintat de nunta dar nu invitat, tot asa si principesele Ileana si Elisabeta. Regina Marioara si principele Nicolae au participat?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Si principele Nicolae si Regina Maria a Iugoslaviei au fost instiintate dar nu invitate. Au participat regele Paul I al Greciei (fratele Reginei-Mame Elena), sotia sa regina Frederica, verisorii regelui Mihai I: Sofia (viitoarea regina a Spaniei),Constantin (viitorul rege al Greciei) si Irina. Stiu ca au mai participat membrii ai familiei de Hanovra si de Hesse

    RăspundețiȘtergere
  3. Nunta a fost ortodoxa, catolica sau luterana?

    RăspundețiȘtergere