vineri, 27 aprilie 2012

Willem-Alexander, print Regal al Tarilor de Jos

« Nu exista nici cel mai mic dubiu, sunt pregatit sa-mi accept raspunderile. Am sovait, este adevarat, dar niciodata nu am pus in discutie destinul meu regal (…) Nu a fost vorba de o problema de vointa, mai degraba de atitudine in fata perspectivei de a incepe o pregatire lunga si intensiva pentru o functie pretentioasa pe care va trebui sa o indeplinesc cat mai bine posibil (…) Astazi sunt pregatit si disponibil »


        La 27 aprilie 1967,  olandezii au auzit pentru prima oara dupa o suta saisprezece ani, o suta una lovituri de tun in onoarea nasterii unui mostenitor de sex barbatesc, Willem-Alexander, primul copil al printesei mostenitoare a Tarilor de Jos (viitoarea Beatrix I) si a sotului sau Claus von Amsberg.


       Devenit print regal in 1980, la urcarea pe tron a mamei sale, Willem-Alexander isi face serviciul militar de optsprezece luni in marina regala, apoi studiaza istoria la universitatea din Leiden. La fel ca bunicul sau, printul Bernhard, Willem-Alexander este pasionat de aviatie.
In mijlocul anilor ’90, printul de Oranua demisioneaza din cauza unui scandal, ce avea la baza o acuzatie de mita de mita. Mai mult, presa incepe sa se indoiasca cu privire la vointa sa de a-si asuma rolul de rege. Gustul pentru petreceri, masura taliei sale il fac o tinta buna pentru critici si zeflemea. 


      De atunci, Willem-Alexander se straduieste sa isi refaca imaginea si lupta pe toate fronturile : spitale, penitenciare, repatrierea ranitilor din Sarajevo, patrule de noapte cu politia, pilotarea unui avion sanitar. Eforturile sale dau roade si astazi mostenitorul tronului se bucura de o popularitate adevarata in Tarile de Jos.

       Mai multl, neerlandezii ii acorda toate ingaduintele, inclusiv aceea de a se casatori cu aleasa inimii sale – fiica unui fost membru al guvernului argentinean din junta militara a generalului Videla. In februarie 2002, Wilhelm Alexander s-a casatorit cu Maxima Zorreguieta Cerruti; cei doi au trei fetite: Catharina-Amalia, Alexia si Ariane.


         Foarte apropioat de viitorii sai supusi, netinand seama prea mult de protocol, zambitor, chiar glumet, printul cu o vesnica buna dispozitie, Willem-Alexander a anuntat ca atunci cand va fi suveran va semana mai mult cu bunica sa Juliana, decat cu mama sa ...

LA MULTI ANI!!!

 Bibliografie:
- http://www.hellomagazine.com/profiles/prince-willem-alexander/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu