marți, 30 aprilie 2013

Regina Juliana a Tarilor de Jos



       Dupa opt ani de casnicie, la 30 aprilie 1909 regina Wilhelmina ii ofera sotului sau primul copil, o fetita pe care o va numi Juliana in cinstea indepartatei strabune Juliana, mama lui Willem Taciturnul. In 1937 printesa mostenitoare a tarilor de Jos se casatoreste cu printul Bernhard de Lippe-Biesterfeld. Casatoria Julianei cu un print german este prost primita la inceput de opinia publica, dar dupa nasterea lui Beatrix si asigurarea succesiunii Casei de Orania-Nassau, printul e acceptat de noul sau popor.

       La declansarea celui de-al doilea razboi mondial, printesa mostenitoarea paraseste tara pentru a se refugia in Anglia si apoi, pentru a se pune la adapost de bombardamentele care indoliaza in fiecare zi capitala engleza, in Canada – unde este oaspetele matusii sale Alice, ducesa de Albany.  Dupa eliberare, sanatatea reginei Wilhelmina se subrezeste si Juliana devine in doua randuri regenta inainte de a urca pe tron la 4 septembrie 1948.

        Sub domnia Julianei, Tarile de Jos au avut o crestere economica importanta. In acelasi timp, aceasta regina fara mare stralucire a modernizat imaginea monarhiei olandeze – in ciuda unor scandaluri care au stropit-o cu noroi. Juliana a reusit sa seduca o societate profund democratica, mandra de traditiile ei, dar putin amatoare de protocol. Spre deosebire de mama sa, care era respectata dar nu iubita, regina Juliana se bucura de o popularitate enorma.
Timp de treizeci si doi de ani, Juliana a avut o domnie preserata de incercari, pe care le-a infruntat bucurandu-se de dragostea poporului sau, care au numit-o « Buna noastra regina ».

Bibliografie
- http://www.theroyalforums.com/3718-death-anniversaries-of-queen-juliana-and-queen-emma/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu