sâmbătă, 21 aprilie 2012

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit


Lucrurile invechite sunt garantia noastra pentru viitor. Noi nu existam pentru a distra sau converti poporul. Noi suntem”


       Al şaizeci şi patru suveran al Marii Britanii, Elizabeth II s-a nascut la 21 aprilie 1926, fiind cea mai mare fiica a ducelui de York ( viitorul George VI) si a sotiei sale, nascuta Elizabeth Bowes-Lyon. Inca de mica, printesa Lilibet (cum era numita ca sa fie deosebita de mama sa) era patrunsa de „un simt neabatut al datoriei”. In 1945, Elizabeth isi convinge tatal sa o lase sa-si indeplineasca serviciul militar, se inroleaz ca sublocotenent si este repartizata la transportul armatei de uscat.


       In 1946, printesa mostenitoare se logodeste cu printul Philip de Grecia. George VI ii cere fiicei sale sa astepte majoratul constitutional inainte de a se casatori, in speranta ca va renuntata la printul grec. In timp ce hotararea Regelui slabeste, cea a printesei se intareste si casatoria se oficiaza la 20 noiembrie 1947. Cei doi vor avea patru copii: Charles, Anne, Andrew si Edward.


       Printesa Elizabeth strabate tarile Commonwealth-ului aratand ca este o adevarata printesa model; pe cand era in drum spre Kenya primeste vestea mortii tatalui ei ... Noua Regina are douzeci si cinci de ani si cand se inclina in fata sicriului tatalui sau face ultima reverenta din viata ei. 


       In ultimii saizeci de ani, Regina Elizabeth a reprezentat imaginea monarhiei si legatura directa si personala dintre cele cincizeci si trei de state care compun Commonwealth-ului. Numarul vizitele facute de Regina in timpul domniei sale este impresionant. Cand nu calatoreste, Elizabeth II il primeste in audienta in fiecare marti pe primul-ministru. Ea a numit unsprezece, fiecare dintre acestia s-au supus la cremonia traditionala a sarutatului mainii. Departe de a fi o formalitate, aceasta audienta demonstreaza capacitatea de a asculta si  de a percepe problemele a Reginei.


       Elizabeth II a fost cea care a ridicat valul de mister care ocrotea monarhia britanica. Ea a fost cea care a tinut cu tot dinadinsul ca ceremonia incoronarii sale sa fie filmata si urmatita la televiziune. In 1969 a acceptat sa se turneze un film cu privire al viata cotidiana a familiei regale ... presa nesatula ameninta insasi existenta acestei institutii. Anul 1992 a fost determinant, cu sirul lui de evenimente scandaloase sau dramatice: divortul printesei Anne, separarea lui Charles si Diana, nazbatiile lui Sarah si incendiul de la castelul Windsor, care nu era asigurat. Polemica ridicata in acel moment o determina pe Regina sa anunte ca va plati impozit asupra veniturilor ei personale. 


      Regina Elizabeth, patrunsa de sentimentul datorie si-a dedicat viata protejarii si intaririi monarhiei britanice. Incredibila facultate de adaptare a Elizabethei a facut-o sa faca numeroase eforturi pentru a micsora prapastia dintre Coroana si popor. 


       Monarhia britanica a simtit glontul trecandu-i pe langa ureche, dar Elizabeth a stiut sa mentina carma.

LA MULTI ANI!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu