miercuri, 25 aprilie 2012

Printesa Alice a Regatului Unit

       Alice Maud Mary, printesa a Regatului Unit, s-a nascut la 25 aprilie 1843, fiind a doua fata si al treilea copil al printului Albert de Saxa-Coburg si Gotha si a reginei Victoria a Regatului Unit. Printesa si-a petrecut copilaria alaturi de parintii si numerosii sai frati. Printul Albert isi adora copii si s-a implicat in mod activ in educatia lor, in timp ce Regina avea un interes mai mic, atribuind asta faptului ca a fost crescuta exclusiv in compania adultilor.  

         Alice era foarte apropiata de Vicky si Bertie, fratii ei mai mari. Umbrit de personalitatea exceptionala a Printesei Regale, mostenitorul tronul a format o legatura puternica cu sora sa mai mica; Alice fiind singura care il putea sa il calmeze si sa ii spuna lucruri pe care nu le-ar fi suportat de la alt membru al familiei. In timpul razboiului Crimeei, Vicky si Alice au fost alaturi de mama lor atunci cand Regina vizita soldatii raniti in spitalele din Londra. Mai mult, printesele au cunoscut-o pe Florence Nightingale, care a devenit exemplu pe care Alice si Vicky il vor urma in razboaiele care vor avea loc in tara lor adoptiva. Dupa logodna lui Vicky cu printul Frederick Wilhelm al Germaniei, Alice incepea sa planga de cate ori Fritz isi vizita logodnica, fiind distrusa de plecarea Printesei Regale. 

         Dupa casatoria lui Vicky, Regina a incercat sa gaseasca un sot pentru a doua sa fiica. Prima optiune a fost Wilhelm, Print de Orania, mostenitorul tronului Tarilor de Jos. Printul a fost invitat in Anglia si Alice era incantat de perspectiva de a deveni Regina, dar curand au inceput sa iasa la suprafata defectele printului si Regina nu a mai permis logodna. In final printesa Alice s-a logodit cu printul Louis de Hessa si de Rin; chiar daca nu putea fi caracterizat drep inteligent, Louis i-a impresionat pe parintii logodnicei sale prin faptul ca nu a cazut inca prada tentatilor carnii, asa cum s-a intamplat cu Printul de Wales. Mai mult, fiind mostenitorul unui stat german, relativ mic, Louis putea sa petreaca mult mai mult timp in Anglia.

          Plecarea lui Vicky la Berlin a fost o lovitura puternica pentru tatal sau, dar el a ajuns sa se increada tot mai mult in Alice. Mai mult, dupa stabilirea logodnei el a inceput sa aiba intalniri zilnice cu Alice in care ii explica problemele politice ale epocii. In decembrie 1861, printul Albert s-a imbolnavit si Alice a fost cea care a avut grija de el. Regina s-a bucurat intodeauna de o sanatate buna si nu putea concepe gravitatea bolii sotului sau. Alice a fost infirmiera devotata a tatalui sau si dupa moartea sa a trebuit sa aiba grija de mama sa, care a fost distrusa de moartea lui Albert. 

       Primele luni de dupa moartea tatalui sau au fost teribile pentru Alice, ea devenind regent in toate privintele, chiar daca nimeni nu i-a acordat acest titlu. Cand Louis s-a intors in Anglia nu si-a recunoscut viitoarea sotie: fata plina de energie a disparut lasand locul unei tinere femei cu cearcane, dedicata ingrijirii mamei sale.

         Nunta lui Alice si a lui Louis a parut mai mult o mormantare, decat o nunta, dar inainte de a pleca in luna de miere, Alice i-a spus mamei sale ca e mandra si fericita sa fie sotia lui Louis. In curand dupa casatorie s-a nascut primul copil al cuplului, o fetita ce a primit numele bunicii materne. Daca la inceputul casatoriei fiicei sale, Victoria spera ca Alice si Louis o sa ramana cat mai mult in Anglia, in curand neintelegerile dintre Regina si cea de-a doua fiica a sa au inceput schimbe relatia dintre Winsdor si Hesse. Victoria dezaproba faptul ca Alice nu folosea o dadaca, ca nu se limita sa dea bani saracilor, ci mergea in cartierele sarace.

           Viata lui Alice a fost puternic afectata de razboiul dintre Austria si Prusia; Hesse a luat partea Austriei, deci Alice si Vicky erau in tabere opuse

       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu