luni, 1 aprilie 2013

Moartea regelui George II al Greciei

 "the most important tool for a King of Greece is a suitcase."

           Cand grecii au primit vestea mortii regelui lor, multi au crezut ca este vorba de o pacaleala de 1 aprilie. George II a murit la cincizeci si sapte de ani in Palatul Regal din Atena, chiar daca o importanta parte a vietii sale a petrecut-o in exil.

          George II s-a nascut in 1890, fiind fiul printului mostenitor Constantin al Greciei si al Sofiei de Prusia. George a avut o copilarie fericita, Familia Regala a Greciei fiind foarte unita. In acelasi timp, regatul Greciei era foarte instabil. In septembrie 1909, printul mostenitor si familia sa au fost fortati sa isi paraseasca tara din cauza Ligii Militare. In 1917, Constantin I a fost fortat sa plece din nou din tara sa. Fara sa semneze un act de abdicare, Constantin a plecat si Alexandru - al doilea fiu al Regelui - a urcat pe tron. George, foarte apropiat de Rege si crescut pentru a fi Rege, a plecat in exil cu tatal sau. Cand Alexandru a murit, Constantin s-a intors pe tron, dar in 1922 a fost fortat sa abdice din nou ... George a devenit Regele Greciei. Dupa nici un an, junta militara care a fortat abdicarea lui Constantin a decis sa supuna plebiscitului problema monarhiei. George a plecat in Romania si apoi in Anglia, unde si-a petrecut urmatorii doisprezece ani. Grecia a fost declarata republica. In urmatoarea perioada anarhia militara a alterat cu puciurile militare. In 1935, generalul Condylis a avut originala idee ca o restabilire a monarhiei va putea asana situatia interna a Greciei. In 1941, frontul grecesc a fost strapuns de germani. George s-a exilat cu ce a mai ramas din guvern in Anglia.

           George II era militar de formatie si exilul nu l-a predispus spre o atitudine deschisa si concilianta fata de opozitia dinastica. Prima domnie a lui George a fost dominata de consecintele razboiului cu Turcia. In timpul exilului, cuplul regal elen s-a dezagregat putin cate putin, si in 1935 Elisabeta si George divorteaza. In a doua domnie a lui George II el a adoptat drept model atitudinea rezervata a bunicului sau si nu s-a implicat in afacerile interne ale tarii. Atitudinea sa din timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost exemplara, Regele fiind singurul reprezentant legitim al statului grec. Cand George s-a intors, Grecia era in plin razboi civil si in ciuda faptului ca 70% din greci au votat pentru revenirea Sa, ostalitatile au continuat. Ca si pe tatal sau, pe George l-a vlaguit o Grecie care nu l-a crutat nici in privinta dramelor, nici a necazurilor.

Bibliografie:
Gauthier Guy, Acvile si lei. O istorie a monarhiilor balcanice, Humanitas, Bucuresti, 2004
Gelardi Julia, From Spendor to Revolution   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu