vineri, 6 aprilie 2012

Marea Ducesa Xenia Alexandrovna

             Xenia Alexandrovna s-a nascut la 6 aprilie 1875, fiind cea mai mare fiica si al patrulea copil al tarului Alexandru III al Rusiei si a printesei Dagmar a Danemarcei. Cand Xenia avea sase ani, bunicul sau a fost asasinat si tatal sau a devenit tar. Alexandru III a decis sa isi mute familia la Gatchina, un palat ce putea fi mai usor de protejat. Aici familia imperiala locuia in camerele servitorilor, ducand o viata simpla.
         Marea Ducesa Xenia Alexandrovna a copilarit alaturi de numerosii verisori Romanovi. Treptat, Marea Ducesa s-a indragostit de Alexandru Mihailovnici si dorea sa se casatoreasca cu el. Parintii Xeniei nu au fost la inceput de acord cu aceasta casatorie pentru ca Xenia era foarte tanara si nu erau siguri de caracterul lui Sandro. Cu sprijinul lui Mihai Nicolaievici, tatal lui Sandro, parintii Xeniei au fost de acord cu aceasta nunta. Maria Feodorovna scria "Multumesc lui Dumnezeu, pentru ca cel putin sunt alaturi de noi, asta e mangaierea mea". Casatoria cu un mare duce i-a permis Xeniei Alexandrovna sa ramana in Rusia, fiind o parte importanta a Familiei Imperiale. Fara sa se implice in politica, Xenia s-a dedicat activitatilor caritabile. 

               In 1905, Rusia a intrat in razboi cu Japonia si Xenia privea ingrozita cum tara sa intra intr-o situatie fara sfarsit "Sunt foarte deprimata  ... este imposibil. Este teribil ce se intampla - greve, crime, nemultumire, si o lipsa totala de autoritate". In timp ce Xenia era martora distrugerii Rusiei, mariajul sau incepea sa se dezintegreze. In ciuda faptului ca ea si Sandro au avut sapte copii (Irina, Andrei, Feodor, Nikita, Dmitri, Rostilav, Vasili), ei au inceput sa aiba vieti separate si relatii cu alte persoane.         

          Dupa moartea marelui duce George Alexandrovici, casatoria morganatica a marelui duce Mihai Alexandrovici, independendenta marii ducese Olga Alexandrovna si dominatia exercitata de tarina asupra lui Nicolae II, marea ducesa Xenia Alexandrovna a devenit copilul favorit al mamei sale, consolarea Mariei Feodorovna. Dupa abdicarea lui Nicolae II, Xenia, Sandro, copii lor, Maria Feodorovna, Olga Alexandrovna si familia sa s-au refugiat in Crimee, la Ai-Todor. Aici Marea Ducesa a aflat de moartea fratelui sau si a familiei sale, precum si a celorlalti Romanovi. Cu ajutorul verisorului sau, George V, Xenia si restul familiei sale au reusit sa fuga in Anglia. In timp ce Olga si Imparateasa au plecat in Danemarca, Xenia si copii sai au ramas in Anglia, unde a murit in 1960.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu