luni, 9 aprilie 2012

Regele Leopold II al Belgiei

        Leopold Louis Philippe Marie Victor s-a nascut la 9 aprilie 1835, fiind al doilea fiu al regelui Leopold I si al printesei Louise-Marie de Orleans. Fratele mai mare a lui Leopold, Louis Philippe a murit cu un an inainte, deci Leopold era mostenitorul tronului belgian. Leopold a crescut impreuna cu fratii sai Philippe si Charlotte.  Philippe a fost fiul preferat de Regii belgieni, Leopold fiind incruntat si retras ... cu timpul el si-a faurit o personalitate extraordinara.

       Leopold urca pe tronul Belgiei in 1865 si in ciuda faptului ca are doar treizeci de ani, el nutreste ambitii mari pentru mica sa tara. Constient ca din cauza neutralitatii sale, Belgia nu se poate intinde in Europa, Leopold a inceput sa se uite in afara continentului. Fara expeditii militare, uzand talentul diplomatic si banii sai, Regele pune ochii pe Congo, una din cele mai bogate regiuni din Africa.

        Conferinta de la Berlin din 1885 proclama Statul independent Congo, care este unit cu Belgia prin persoana lui Leopold II. Inceputul colonizarii statului african nu a fost usor, Regele fiind obligat sa reduca standardul de viata al familiei regale. In 1890, Parlamentul Belgian ii acorda lui Leopold un imprumut de 25 milioane in schimbul testamentului sau prin care lasa Congo mostenire "patriei mele mult iubite". Conform cartii King Leopold's Ghost, aventura africana a regelui a omorat intre cinci si opt milioane de indigeni. In fata criticilor, Leopold creeaza  o comisie de protectie a indigenilor, dar nu renunta la dividentele obtinute de pe urma muncii lor, care ii finanteaza proiectele din Belgia. Lui Leopold i se datoreaza in mare parte trasformarea orasului Bruxelles; opera lui de urbanizare fiind finantata din averea sa personala.  

            Inteligent, despotic, muncitor, ipocrit, meticulos si insensibil, Leopold este un politician genial, dar nu este suportat de familia sa. Marie-Henriette de Habsburg isi detesta sotul, Louise-Marie si Stephanie incearca sa isi dea in judecata tatal si Clementine paraseste Palatul Regal atunci cand Regele ii interzice casatoria cu Victor Napoleon Bonaparte.


           Fara indoiala cel mai putin iubit dintre toti suveranii Belgiei, Leopold II are meritul de a fi transformat tanarul regat intr-o putere economica si politica. La urcarea pe tron, Leopold declarase "Nu am alta dorinta decat de a lasa Belgia, mai mare, mai puternica si mai frumosa" ... a reusit cu prisosinta.

Bibliografie:
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi 

Un comentariu:

  1. Cu ce preț a ajuns Belgia o putere economică și politică? 10 milioane de oameni torturați și asasinați. Halal!

    RăspundețiȘtergere