miercuri, 17 aprilie 2013

Francisco de Assisi, Regele Consort al Spaniei

                  " un mic rege smochinit, cu parul grizonant si cu o voce subtirica de flaut si nu mai avea nimic monarhic"
- Paul Cambon

       La 17 aprilie 1902 se stinge din viata don Francisco, fostul Rege al Spaniei, sotul inselat al Isabellei II si tatal oficial al lui Alfonso XII. Regele si-a petrecut ultimii ani in Franta, ducand o viata simpla, dar respectand eticheta si intorcandu-se foarte rar in Spania. 

       Nascut in 1822, Francisco de Assisi era fiul lui Francisco de Paule si al Luisei Carlotta, printesa a Celor doua Sicilii. Don Francisco era si verisorul primar al Isabelei, cei doi avand aceeasi bunicii paterni, Carol IV al Spaniei si Maria Luisa, printesa de Parma. In mijlocul conflictului carlist, problema casatoriei Isabelei a atras mult interes. Dupa ce don Carlos refuza sa permita casatoria Isabelei cu fiul sau, e ales fiul celui mai mic frate al tatalui Reginei. Mic de stat, slabanog, cu o voce subtirica, supranumit "Paquita", devine din ratiuni de stat, regele Spaniei. A doua zi dupa casatorie, suveranii Spaniei dorm in camere separate. Regina nu asteapta mult pana incepe sa se afiseze cu amantii sai, ceea ce arunca indoieli asupra numerosilor copii ai Isabellei. 

        Umilit, don Francisco de Assisi unelteste cu adversarii periculosi ai reginei. Dupa lovitura din 1868, Regele si Regina se despart definitiv si don Francisco traieste in Epinay-sur-Seine. Dupa ce Alfonso XII urca pe tron, don Francisco are posibilitatea de a se intoarce in tara sa, dar detesta curtea asa ca se intoarce in Franta. Moare cu doi ani inainte de sotia sa si cere sa fie inmormantat in camasa de lana a calugarilor franciscani. 

Bibliografie:
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu