sâmbătă, 20 aprilie 2013

Christian X, Regele Danemarcei

          La 20 aprilie 1947 se stinge din viata Regele Christian X al Danemarcei. Pentru supusii sai, Christian X va reprezenta mereu demnitatea poporului danez in timpul ocupatiei germane.

            Nascut in 1870, Christian este cel mai mare fiu al printului mostenitor Frederick, viitorul Frederick VIII si al printesei Lovisa a Suediei.  In 1906, la moartea bunicului sau, Christian devine print mostenitor si dupa sase ani urca pe tron. Are in fata o domnie grea de treizeci si cinci de ani, care va trece prin doua razboaie mondiale in timpul carora va constitui un exemplu neclintit de curaj si demnitate.

         In 1918, in urma infrangerii Germaniei, Danemarca recapata Schleswigul de Nord. La 10 iulie 1920, calare pe un cal alb, regele trece frontiela si isi face intrarea triumfala in teritoriile dobandite, imagine care va ramane mult timp in mintea supusilor sai. Sase ani mai tarziu, cand socialistii preiau puterea sunt fortati sa stearga primul obiectiv din programul lor: abolirea monarhiei.

        In 1939, cu mainile tremurande regele demn declara ca tara sa trebuie sa accepte instalarea de baze germane, cu conditia ca problemele daneze sa ramana in mana danezilor. Prin aceasta hotarare Christian X evita o baie de sange, la capitularea armatei daneze 13 danezi au cazut contra a 20 de germani.

           In timpul ocupatiei germane, regele si-a reluat primbarile calare pe strazile din Copenhaga, fara escorta si cand ocupantii, minunati de spectacol ii intrebau pe supusii care il aclamau "Cine il pazeste pe regele vostru?", danezii le raspundeau cu simplitate "Noi toti". De atunci, la fiecare aniversare, mai cu seama la cea de saptezeci de ani au loc manifestatii patriotice in cursul carora populatia ii dovedeste afectiunea si sustinerea.

Bibliografie: 
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu