miercuri, 4 aprilie 2012

Carol II, Regele Romaniei

       Carol II al Romaniei murea la 4 aprilie 1953, in Portugalia in compania sotiei sale Elena Lupescu. Regele Romaniei a fost inmormantat in Panteonul Regal al Casei de Braganza, al carei descendent este prin bunica paterna, infanta Antonia a Portugaliei.

    Carol s-a nascut la 3 octombrie (15 octombrie) 1893, fiind primul mostenitor al tronului nascut pe pamant romanesc. Educatia tanarului print este responsabilitate regelui Carol I, care ii considera pe printii mostenitori prea imaturi pentru a avea grija de un copil. Carol este printul adorat de intreaga tara, fiind considerat mult mai indreptatit sa domneasca decat tatal sau. Pregatit de Nicolae Iorga, absolvent al scolii militare din Bucuresti, apoi al Academiei Militare din Potsdam, el devine general in 1923. La urcarea pe tron a lui Ferdinand I, Carol devine mostenitorul tronului si dupa cateva luni senator. 

     In timpul primului razboi mondial, in momentul in care jumatate din Romania era ocupata de inamic, printul mostenitor face o greseala de neiertat: isi paraseste regimentul, fuge la Odessa cu Ioana Lambriono si se casatoreste cu ea. Carol isi anunta parintii printr-o telegrama si le spune ca renunta la domnie. Ion Bratianu considera ca printul nu e suficient de matur ca sa ia o decizie atat de importanta, in timp  ce Alexandru Averescu doreste ca el sa fie decazut din drepturile de print mostenitor. Ferdinand I, aducandu-si aminte de episodul sau Elena Vacarescu, decide sa il trimita pe Carol la manastire Horaita in arest. Mai multe luni, Casa Regala si Guvernul incearca sa ii convinga pe Carol si pe Zizi sa accepte anularea casatoriei. Carol accepta, dar nu vrea sa se desparta de Zizi. Dupa anularea casatoriei, Zizi da nastere unui baiat. A doua zi, Carol este trimis intr-o calatorie de studii in jurul lumii. La intoarcere se opreste in Elvetia, unde o cunoaste pe printesa Elena a Greciei si Danemarcei

       Cei doi se casatoresc in 1921, iar dupa cateva luni se naste unicul lor fiu, viitorul Mihai I al Romaniei. Treptat diferentele de caracter dintre cei doi soti incep sa se accentueze. Mai mult Elena facea parte dintr-o familie foarte unita si problemele cu care se confrunta tatal sau la Atena au facut-o sa plece mult timp de langa sotul sau. Mai mult, dupa exilarea Familie Regale din Grecia, sora Elenei si alte rude ramaneau foarte mult timp in Romania. Treptat au inceput sa apara zvonuri in legatura cu relatiile amoroase ale Printul Mostenitor si marea problema era ca acum acestea nu erau in legatura cu mai multe femei, ci in legatura cu una singura: Elena Lupescu. 

        Pentru a-l desparti de Elena Lupescu, regele Ferdinand si regina Maria decid sa il trimita la Londra sa reprezinte Romania la inmormantarea Reginei Vaduve Alexandra a Regatului Unit. De la Londra, Printul a plecat la Paris, unde a intalnit-o pe Elena Lupescu si a trimis in tara o telegrama prin care renunta la tron. Ferdinand I decide sa accepte aceasta renuntare si isi numeste nepotul Print mostenitor. 

           La moartea Regelui Ferdinand I, Mihai I urca pe tron la varsta de sase ani sub o regenta, prezidata de unchiul sau, printul Nicolae. Treptat in tara au aparut doua tabere cu vederi deosebite: PNL-ul, care recunostea actul de la 4 ianuarie si PNT care manifesta o opozitie fata de acele decizii si dorea intoarcerea lui Carol pe tron. Pana in 1930, institutia Regentei si-a pierdut din credibilitate si Carol era vazut drept salvatorul. In iunie 1930, Carol s-a intors in Romania, si-a detronat fiul pe care l-a numit Voievod de Alba Iulia si a urcat pe tron sub numele de Carol II.

      In timpul domniei sale, Carol II a sustinut cultura, urmand linia predecesorilor sai, dar dedicand mult mai multe eforturi. A infiintat Fundatia "Ferdinand I", a sustinut Academia prin Fondul Cultural "Regele Carol II". Mai mult infiinteaza numeroase fundatii culturale indreptate spre publicarea editiilor critice, a colectiilor autorilor clasici in tiraje de masa. Infiinteaza case de cultura, biblioteci, muzee, teatre, promoveaza cultura romaneasca in strainate.

        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu