sâmbătă, 30 martie 2013

Regina Mama Elisabeth a Marii Britanii

 "femeia cea mai periculoasa din Europa"


          La 30 martie 2002 murea prima regina centenara, Elisabeta, Regina Mama a Regatului Unit. Regina Mama si-a serbat a suta aniversare in urma cu doi ani, fiind cel mai popular membru al Familiei Regale engleze.

           Lady Elisabeth Bowes-Lyon provine dintr-o excelenta aristocratie scotiana. La a treia incercare din partea printului Albert de Wales, Elisabeth accepta cererea in casatorie a acestuia. Cei doi se casatoresc la 26 aprilie 1923, devenind duce si ducesa de York. Vesela, placuta, energica, ducesa de York ajunge sa fie cunoscuta drept "Ducesa Zambitoare". Ea este cea care isi convinge sotul sa consulte un specialist pentru a-si invinge gangaveala. Ducele, ducesa de York si cele doua fetite erau o familie unita si fericita.

               In 1936, regele Edward VIII abdica si Bertie si Elisabeth devin, fara voia lor, Regele si Regina Regatului Unit. Elisabeth este cea care il instiga pe noul rege sa porneasca represariile impotriva lui David si Wallis si resentimentele ei nu se vor potoli pana la moartea acestora, caci aceasta femeie, cu eternul ei zambet si a carei popularitate nu poate fi zbuciumata de nimic, ascunde o mare duritate sub aparenta ei mieroasa si bine dispusa "In fond, sunt oricum in afara de draguta".

      In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Regina si Regele reprezinta o imagine linistitoare, solida si demna a monarhiei. Desi populatia ar fi acceptat fara ezitare ca ea sa paraseasca capitala, Elizabeth a refuza, infruntand impreuna cu populatia bombardamentele si rationalizarea.

           Regina si printesele se aflau in palatul Buckingham cand acesta a fost lovit de bombardament la 7 septembrie 1940. A doua zi, impodobita cu bijuterii, pentru a dovedi ca prestigiul Coroanei este intact, viziteaza cartierele populare distruse si declara "Sunt bucuroasa ca am fost bombardati, asta mi-a permis sa-i privesc in fata pe locuitorii din East End". In fruntea a trei din cele mai importante organizatii feminine pentru ajutorarea civililor si militarilor, ea devine "femeia cea mai periculoasa din Europa" , dupa Hitler.

         Dupa razboi, Regele si Regina au plecat intr-un tur in Africa de Sud. In 1948, cei doi au sarbatorit nunta de argint, George VI multumindu-i sotiei sale pentru sprijinul pe care i l-a dat in timpul casatoriei. Sanatatea Regelui a inceput sa se inrautateasca si printesa mostenitoarea Elisabeth si sotul sau au plecat in turul Noii Zeelande in locul Regelui si Reginei. George VI a murit la 6 februarie 1952.        

            Ramasa vaduva, ea este desemnata de atunci sub numle de regina Elisabeth, regina mama, pentru a o deosebi de fiica sa. Regina Mama continua sa aiba o viata oficiala intensa, fiind Presedinte sau acordandu-si patronajul la aproximativ 350 de organizatii. In acelasi timp, ea este colonel al unui numar de 18 regimente. 

             Cu varsta, Queen Mum intra perfect in rolul unei granny englezoaice, spontana si afectoasa, asupra careia timpul nu pare sa fi lasat urme. Popularitatea sa ramane foarte mare si pana si efectele ei sunt privite cu simpatie, in timp ce daca ar fi fost ale altor membri ai familiei regale, ele ar fi fost infierate fara mila.

Un comentariu:

  1. ;eu vreau sa spun ca anglia este cea mai bogata tara din europa, si cel mai vechi regat din europa pt. ca astazi are o multime de colonii pe mapamond,.

    RăspundețiȘtergere