joi, 28 martie 2013

Printesa Martha a Suediei

        La 28 martie 1901 se nastea Martha Sofia Lovisa Dagmar Thyra, fiica printului Carl al Suediei si a printesei Ingeborg a Danemarcei. Bunicii paterni ai printesei erau regele Oskar II al Suediei si Sofia de Nassau, in timp ce bunicii materni erau regele Frederick VIII al Danemarcei si Lovisa a Suediei. Familia printului Carl era foarte unita si copii (Margareta, Martha, Astrid si Carl) au fost educati intr-un mod simplu. In acelasi timp Martha si surorile ei erau singurele nepoate ale Regelui Suediei (printul mostenitor avand doar baieti), ceea ce le facea sa fie partide prestigioase.

           La 21 martie 1929, printesa Martha a Suediei se casatoreste cu verisorul sau primar, printul mostenitor Olav al Norvegiei. Cei doi s-au logodit cu un an in urma, in timpul Jocurilor Olimpice de Vara de la Amsterdam. Desi aceasta casatorie a fost in primul rand o casatorie din dragoste, ea a intarit si noua Casa Regala a Norvegiei. Norvegienii au primit cu mult entuziasm vestea logodnei, vazand in ea reconcilierea dintre Suedia si Norvegia.

            Printesa mostenitoare Martha a Norvegiei, a devenit foarte populara in noua ei tara. Incantatoare, deschisa si foarte muncitoare, Martha s-a implicat foarte mult in viata oficiala a regatului, mai ales ca soacra sa, Regina Maud petrecea mult timp in Anglia. Martha si Olav au avut trei copii: Ragnhild, Astrid si Harald (primul print mostenitor nascut in Norvegia in peste 500 ani).

                   Cand trupele germane au invadat Norvegia, printesa mostenitoare si cei trei copii se refugiaza in Suedia si apoi pleaca in SUA, unde sunt oaspetii presedintelui american Franklin Roosevelt. In perioada petrecuta in SUA, printesa mostenitoare a muncit necontenit pentru a promova cauza norvegiana. Cand se intoarce in tara, la 13 mai 1945, printesa Marta este mai populara ca oricand, fiind numita "Mama a Natiunii".

             Din 1938, de la moartea soacrei sale, pana in 1954 printesa mostenitoare Martha indeplineste rolul de prima doamna a regatului Ea moarte de cancer la 5 aprilie 1954, cu trei ani inainte de accederea la tron a sotului sau. Moartea sa a fost o lovitura puternica pentru sotul si copii sai, dar si pentru Norvegia.

Bibliografie:
*Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu