luni, 26 martie 2012

Margareta, Principesa mostenitoare a Romaniei

        La 26 martie 1949, la Lausanne se nastea principesa Margareta, cea mai mare fiica a Regelui Mihai I si a sotiei sale, nascute Anna de Bourbon-Parma. Printesa a fost numita in onoarea bunicii materne, extraordinara printesa Margareta a Danemarcei (fiica printului Valdemar si a printesei Marie de Orleans). Principesa a fost foarte apropiata de bunica paterna, Regina-Mama Elena a Romaniei (fiica regelui Constantin I al Greciei si a Sofiei de Prusia) pe care o considera mentorul sau spiritual.


     Principesa mostenitoare isi adora tatal, acel om "destul de puternic ca sa rezolve orice problema". De la Regele Mihai, Principesa a invatat despre Romania, a invatat sa iubeasca aceasta tara inainte de a ajunge pentru prima oara aici "in viata lui era o alta dimensiune, cumva deasupra noastra; era ceva diferit, important, nu ca o meserie sau o slujba, ceva mult mai cuprinzator si mai profund. Si totusi, acel ceva era, intr-un fel, si o parte din noi. Sentimentul de apartanenta a crescut odata cu noi ... "

     
     In 1989, odata cu declansarea revolutiei, Principesa a demisionat din cadrul ONU si a creat fundatia care ii poarta numele. Principesa Margareta a ajuns pentru prima oara pe pamant romanesc la 18 ianuarie 1990. De atunci ea s-a dedicat complet tarii sale, la inceput din  Elvetia si din 2001 din Palatul Elisabeta.


     Imi este foarte greu sa rezum viata acestei femei extraordinare, asa ca va recomand filmul facut de ziua ei in 2009.

LA MULTI ANI !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu