sâmbătă, 16 februarie 2013

Printesa Clementine de Saxa-Coburg-Kohary

 "King's daughter, no Queen herself, yet King's mother."

         La 16 februarie 1907, la Viena se stingea din viata printesa Clementine de Saxa-Coburg-Kohary, fiica regelui Louis Philippe I al Frantei, sotia printului August de Saxa-Coburg-Kohary (fratele regelui Ferdinand I al Portugaliei si versiorul primar al reginei Victoria si a Printului Consort) si mama Regelui Ferdinand I al Bulgariei. Clementine s-a nascut in 1817, fiind cea mai mica fiica pe care Marie Amalie a Celor Doua Sicilii i le-a daruit sotului ei. 

    Fiica a Regelui Frantei, Clementine era o partida foarte importanta. Cumnatul sau, regele Leopol I al Belgiei a orchestrat casatoria Clementinei cu printul August de Saxa-Coburg-Kohary. In ciuda faptului ca August era inrudit cu familiile regale ale Regatului Unit, Belgiei, Portugaliei, Braziliei, Mexicului si Spaniei, August era o Alteta Serena, cu o mare avere, dar fara un titlu important. Cei doi au avut cinci copii. 
       Pana in 1848, Clementine si August au stat in Paris, Printul demisionand din pozitia de ofiter austriac, pentru a intra in armata Frantei. Dupa revolutia franceza, familia Saxa-Coburg-Kohary s-a stabilit la Viena. caracter foarte puternic, printesa si-a dominat sotul si si-a crescut copii cu ambitia ca merita sa aiba o pozitie importanta. Primul nascut al Clementinei, Ferdinand Philipp s-a casatorit cu printesa Louise Marie a Belgiei, cea mai mare dintre fiicele regelui Leopold II si a avut o cariera stralucita in armata austro-ungara. Al doilea baiat, August a fost trimis impreuna cu verisorul sau Gaston de Eu, in Brazilia pentru a se casatori cu fiicele imparatului Pedro II. August s-a casatorit cu Leopoldina. Maria Clotilde s-a casatorit cu Arhiducele Karl Joseph si a fondat asa numita ramura maghiara a dinastiei de Hasburg, in timp ce Amelie se va casatori cu fratele preferat al Imparatesei Elisabeta, Maximilian al Bavariei.  

     Ferdinand, cel mai mic baiat al Clementinei, va fi si fiul sau preferat, cel care va avea o coroana.  Nascut dupa 13 ani de la nasterea surorii sale Amelie, Ferdinand a fost educat sa devina Rege. Cand tronul Bulgariei a devenit liber, Clementine a luptat pentru alegerea fiului sau ca Print al Bulgariei. Clementine si-a urmat fiul in Bulgaria, continuand sa fie cel mai important sfatuitor al acestuia. Utilizand actiunile caritabile, Printesa Clementine a ajuns sa fie foarte populara in tara fiului sau. Dupa moartea Reginei Maria Louise, Clementine s-a ocupat de educarea nepotilor sai: Boris, Kiril, Eudoxia si Nadejdea.
     Considerate una din cele mai inteligente membre ale regalitatii europene, Clementine a reusit sa asigure recunoasterea fiului sau ca Print al Bulgariei si intarirea recentei Case Regale a Bulgariei .  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu