marți, 14 februarie 2012

Marele Duce Nicolae Constantinovici

          Primul nascut al Marelui Duce Constantin Nicolaievici si a Marii Ducese Alexandra Iosifovna s-a nascut la 14 februarie 1850 in St. Petesburg. Noul Mare Duce a fost numit dupa bunicul sau, tarul Nicolae I. Nicolae Constantinovici a fost primul Romanov care si-a terminat studiile universitare, obtinand o diploma de la Universitatea Militara din St. Petersburg. La fel ca multi alti Romanovi, Marele Duce a fost un militar de exceptie.
         
      Dupa finalizarea studiilor, Nicolae Constantinovici a calatorit in strainatate si a inceput sa adune o remarcabila colectie de tablouri. In 1870, la un bal mascat, Matrele Duce o cunoaste pe Fanny Lear, o actrita americana casatorita si mama unui copil, cu care incepe o aventura. In 1873, Marele Duce Nicolae Constantinovici are comanda unui esantion in timpul luptelor din Khiva. Acest razboi a constituit botezul de foc al marelui duce. La intoarcerea din Asia, Marele Duce isi continua relatia cu Fanny Lear.

           In aprilie 1874, Alexandra Iosifovna descopera ca lipseau trei diamante din icoana pe care a primit-o ca dar de nunta de la socrul sau. Furios Constantin Nicolaievici anunta politia. Dupa un  interogatoriu de patru ore, Nicolae Constantinovici a recunoscut ca a furat diamantele pentru a-i face un cadou amantei sale. Alexandru al II-lea a convocat un consiliu de familie, la finalul caruia s-a hotarat sa il declare pe Nicolae Constantinovici bolnav mintal si sa il alunge din St. Petesburg. Fanny Lear este alungata din Rusia.

             Marele Duce Nicolae Konstantinovici se stabileste in Taskent, unde se implica in afaceri. Marele duce a fost proprietarul unei fabrici de sapun, a unor ateliere de fotografie si uzine textile. Pentru a evita conexiunea cu Familia Imperiala, toate proprietatile au fost puse pe numele sotiei, Nadejdea Alexandrovna Dreyer. Cu profitul acestor afaceri, Marele Duce a construit prima cinema din Taskent si un canal de irigatie in stepele din Golodnara. Marele duce s-a implicat in dezvoltarea noii sale case, primind recunostiinta populatiei. Marea colectie de arta a Marelui Duce Nicolae Constantinovici face azi parte din Muzeul de Stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu