miercuri, 6 februarie 2013

George VI, Regele Regatului Unit

The highest of distinctions is service to others

       In noaptea de 11 decembrie 1936, regele Edward al VIII-lea semneaza in prezenta celor trei frati ai sai, duci de York, Gloucester si Kent, actul de abdicare. In transmiterea care a urmat el si-a justificat astfel decizia "But you must believe me when I tell you that I have found it impossible to carry the heavy burden of responsibility and to discharge my duties as King as I would wish to do without the help and support of the woman I love." Abdicare lui Edward al VIII-lea a reprezentat o lovitura puternica pentru regalitate, facand "mai mult pentru republica decat cincizeci de ani de propaganda" (George Hardie). George al VI-lea a mostenit tronul in conditii mult mai grele decat fratele si tatal sau ... Dupa renuntarea lui Edward la tron pentru femeia pe care o iubeste, multi credea ca monarhia nu mai are niciun rost. Timp de 16 ani, George al VI-lea le-a demostrat ca monarhia este un simbolul cel mai important al Regatului Unit.

         
        Cel de-al doilea fiu al printului si printesei de York s-a nascut in 1895. Albert Frederick Arthur George a fost destinat unei cariere in marina. Mai mult, Albert era foarte timid si complexat de faptul ca era balbait; comparat cu fratele sau mai mare, care era mostenitorul perfect, Albert iesea in dezavantaj.

          In 1923, dupa doua cereri in casatorie respinse si mai multi ani de logodna, Albert, duce de York s-a casatorit cu Elisabeth Bowes-Lyon. Casatoria cu o femeie ce nu era membru al unei Case Regale era vazut de multi ca un gest foarte modern. Alaturi de aceasta femeie puternica, ducele de York s-a schimbat. Din 1925 el a inceput sa il viziteze pe Lionel Logue pentru a remedia problema cu balbaitul. Desi discursurile au continuat sa fie foarte dificile pentru Duce, treptat ele s-au imbunatatit. Ducele si Ducesa de York au avut doua fetite: Elisabeth si Margaret, ducand o viata linistita in casa lor din centrul Londrei.

           La 20 ianuarie 1936, regele George V moare si pe tronul Regatului Unit urca Edward al VIII-lea. Dupa niciun an Edward abdica pentru a se putea casatori cu Wallis Simpson. Ducele si Ducesa de York devin Regele si Regina Regatului Unit. Albert a decis sa urce pe tron cu numele de George, pentru a evidentia legatura cu tatal sau si continuitatea monarhiei. La incoronarea ce a avut loc in iunie 1937 a fost prezenta si Regina Mary; in ciuda traditiei care presupunea ca sotia unui Rege nu este prezenta la incoronarea succesorului acestuia, Regina-Mama a considerat important sa isi sprijine fiul. 

          Primii ani ai domniei lui George al VI-lea au fost dominati de cresterea importantei nazismului si de declansarea celui de-a doilea razboi mondial. Regele si Regina au decis sa ramana in Londra in timpul bombardamentelor, Elisabeta justificandu-si decizia astfel "Printesele nu pot pleca fara mine, eu nu pot pleca fara Rege si Regele nu-si va parasi niciodata poporul". Dupa primul raid din septembrie 1940, Regele si Regina au vizitat East End. Familia Regala a impartit in timpul razboiului acelasi pericole si lipsuri ca restul populatiei: mancarea era rationalizata, palatul a fost bombardat si fratele regelui, George, duce de Kent a fost omorat in actiune in august 1942. George si Elisabeta au devenit simboluri ale rezistentei. In 1945, in timpul zilei Victoriei, multimile reunite in fata Palatului Buckingham au strigat "Il vrem pe Rege".
             In restul domniei, George al VI-lea a fost nevoit sa accepte transformarea imperiului Britanic in Commonwealth, o asociere voluntara de state independente. Regele a murit la 6 februarie 1952 reusind prin curajul personal si dedicatia fata de familie si tara sa intareasca increderea in monarhie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu