duminică, 17 februarie 2013

Asasinarea Marele Duce Serghei al Rusiei

“Dry, nervous, short of speech, impatient, he had none of the rather careless good humor of his three elder brothers . . . but for all that we loved him, felt irresistibly attracted to him, hard though he could be. Few perhaps cherish his memory, but I do." 

- Maria a Romaniei

La 4/17 februarie 1905 a fost asasinat Marele Duce Serghei Alexandrovici, unchiul si cumnatul Tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. La inceputul anului Marele Duce demisionase din functia de Guvenator General al Moscovei. In 1891, cand Alexandrul al III-lea si-a numit fratele in aceasta functiei, Marele Duce considera ca situatia politica a Rusiei se poate inca remedia spunand "Ganditi-va ce tara minunata va fi Rusia cand o sa il conducem pe Nicky la Incoronare". Dupa treisprezece ani, Serghei Alexandrovici nu mai avea nicio iluzie in legatura cu problemele tarii sale si a decis ca noile timpuri au nevoie de oameni noi.

Dupa demisie, Marele Duce s-a mutat impreuna cu sotia sa si cei doi nepoti (Maria Pavlovna si Dumitru Pavlovici) in Kremlin, temandu-se de un asasinat. De la moartea tatalui sau, Serghei Alexandrovici se temea ca va avea aceeasi soarta cu Tarul Alexandru al II-lea si a incercat sa isi protejeze familia.  Marele Duce nu a iesit din Kremlin decat in caz de urgenta la fel ca Marea Ducesa Elisabeta si nepotii lor. Marele Duce Serghei era adeptul credintei ortodoxie, autocratie, nationalism; ortodox infocat si descendent celei mai stalucitoare dinastii , el credea ca soarta sa se afla in mana lui Dumnezeu, iar daca Acesta crede ca el trebuie sa moara, nimic nu il moate salva. Singurul motiv pentru care a acceptat masuri de protectie a fost pentru a-si salva familia. 

La 15 februarie 1905, Marele Duce Serghei si familia sa au participat la un concert in cinstea activitatilor caritabile ale Marii Ducese Elisabeta Feodorovna. O organizatie terorista, care ii stia drumul a planuit sa il asasineze, dar vazand ca alaturi de el sunt cei doi copii si sotia sa au decis sa isi amane atacul. Teroristii considerau ca uciderea unei femei si a unor copii ar dauna cauzei lor, deci au planuit un nou atac.

In dimineata de 17 februarie, Marele Duce Serghei a decis sa mearga la biroul Guvernatorului General. Constient de pericol el a decis sa mearga singur, adjunctul sau avand copii mici. Teroristii au recunoscut caleasca Marelui Duce si Ivan Kalyayev, membru al Partidului Socialist Revolutionar a aruncat o bomba cu nitrogen in bratele Marelui Duce. Serghei Alexandrovici a fost literalmente spulberat in bucatele: capul, partea superioara a corpului si umarul drept au fost complet distruse ... degetele Marelui Duce au fost recuparate la ceva timp dupa explozie, fiind recunoscute dupa inelele pe care Marele Duce le purta ... Marea Ducesa Elisabeta era la Palatul Nicolae, cand a auzit explozia si s-a grabit la locul asasinatului; distrusa, dar foarte calma ea a ajutat la adunarea bucatilor din corpul sotului sau. Moartea lui Marelui Duce a socat Familia Imperiala. Tarul, Tarina si alti membrii ai Familiei au vrut sa mearga la inmormantarea sa, dar autoritatile au considerat ca este prea periculos pentru ei. Serghei Alexandrovici a fost condus pe ultimul drum de Elisabeta Feodorovna, Ducesa Maria de Coburg, Marele Duce Paul Alexandrovici si Marele Duce Constantin Constantinovici. 

Ella l-a vizitat pe ucigasul sotului ei in inchisoare si l-a iertat, dand dovada de mult eroism si demnitate. Inainte de a pleca spre Rusia  Paul Alexandrovici (care si-a pierdut atat tatal, cat si fratele in atentatele teroriste) a afirmat "Unde se va opri miselia acestor anarhisti? Dumnezeu sa il apere pe Imparat! Ma rog sa fie crutat de soarta tatalui meu".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu