miercuri, 30 ianuarie 2013

Regina Alexandra a Iugoslaviei

La 30 ianuarie 1993 murea Alexandra, sotia ultimului Rege al Iugoslaviei, Petru al II-lea. Alexandra a fost fiica lui Alexandru I al Greciei si a Aspasiei Manos. Bunicii paterni erau Constantin I al Greciei si Sofia, nascuta printesa a Germaniei. Bunicul matern era Colonelul Petros Manos; iar printre stramosii sai se numara conducatori ai luptei grecilor pentru Independenta, lideri eleni in capitala Imperiului Otoman si conducatori ai provinciilor danubiene. Datorita mamei sale, care facea parte din una din cele mai aristocratice familii elene, Alexandra era singura membra a Familiei Regale care avea sange grec.

In 1919, Regele Alexandru I era singur in Atena, in timp ce restul familiei sale era in exil ... el a inceput sa se ataseze de Aspasia Manos. Desi, Aspasia era considerata de multi sotia perfecta, fiind descedenta unei familii ilustre, ea nu avea sange regal, deci se considera ca un mariaj intre cei doi ar fi imposibil. Casatoria lor a fost morganatica, deci nici Aspasia, nici Alexandra nu avea dreptul la titlul de Regina, respectiv Printesa a Greciei. Dupa moartea lui Alexandru si intoarcerea lui Constantin pe tronul Greciei, regina Sofia s-a indragostit de nepoata sa, singurul copil al fiului sau preferat. Regina l-a rugat pe sotul ei sa emita un decret prin care a recunoscut mariajul si le-a acordat un titlu de Printesa Aspasiei si Alexandrei. 
 
Alexandra a fost fortata sa plece in exil cu restul Familiei; in 1943, la Londra ea il cunoaste pe regele Petru al II-lea al Iugoslaviei, care fusese fortat sa isi paraseasca tara. Cei doi s-au casatorit in 1944; in timp ce Iugoslavia era in razboi.  Casatoria Regelui intr-un moment atat de greu pentru tara sa a fost privita cu ostalitate de multi sarbi. Mai mult, mama Regelui, nascuta Printesa a Romaniei si descendenta a Caselor de Saxa-Coburg si Gotha si Hohenzollern-Sigmariengen, credea ca mariajul celor doi e inegal si nu a participat la nunta. Dupa un an se naste primul si singurul copil al celor doi, Alexandru. Pentru ca Regele Iugoslaviei trebuia sa fie nascut pe teritoriu iugoslav, guvernul englez a declarat pentru cateva ore hotelul Claridge's pamant iugoslav. 


Alexandru a fost educat de mama Alexandrei,  Aspasia. Petru nu a reusit sa se adapteze la noua sa viata si asta a ingreunat mariajul sau cu Alexandra, care a cazut in depresie. Curand cei doi au inceput sa aiba probleme finaciare; Petru a plecat din Iugoslavia cu aproape nimic, in timp ce mostenirea Alexandrei de la tatal ei era pe cale sa se termine. Cei doi s-au mutat in SUA si Alexandra a incercat sa se angajeze ca designer interior; dupa cateva luni ea s-a intors in Europa. 

Desi, Alexandra isi iubea foarte mult sotul, cei doi au stat mult timp despartiti. Aspasia avea doua concepte despre casatorie care i-au fost insuflate unicii sale fiice: "In Familiile Regale nu exista divort" si "nu exista casatorie fara dragoste". Urmand aceste concepte, Alexandra nu a divortat nicioadata. Relatia Alexandrei cu unicul sau copil nu a fost foarte stransa, mai ales ca acesta a trait cu bunica sa, Printesa Alexandru al Greciei si Danemarcei.

Regina Iugoslaviei si-a scris autobiografia For a King's Love. Locuind mult timp in Italia, spre sfarsitul vietii, Alexandra s-a mutat in Anglia, unde locuia fiul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu