sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Printul Albert Victor, Duce de Clarence si Avondale

 "Gladly would I have given my life for his"

Sunt cuvintele pe care le-a rostit viitorul Edward al VII-lea la moartea fiului sau Albert Victor, Duce de Clarence si Avondale. La 14 ianurie 1892, la doar cateva zile de la implinirea varstei de 28 de ani, Printul Albert a murit la Sandringhan House, casa copilariei sale. 


Albert s-a nascut prematur, dupa ce mama sa, Alexandra, Printesa de Wales, patinase putin prea entuziasmata. Numit Albert Victor dupa bunicii sai paterni, primul nascut al mostenitorului tronului Angliei a ajuns sa fie cunoscut drept Eddy. Inainte ca Eddy sa implineasca doi ani, printesa mostenitoare a nascut al doilea baiat, George. Cei doi printi au fost educati impreuna; Albert Victor nu a excelat niciodata din punct de vedere intelectual. 


 Cand Eddy a ajus la varsta casatoriei, bunica sa a vrut sa il casatoresca cu Alix de Hesse, una din nepoatele sale favorite si fiica lui Alice, ducesa de Hesse. Alix l-a refuzat, fiind deja indragostita de Nicolae al Rusiei. In 1890, Eddy se indragosteste de printesa Helene d'Orleans, a doua fiica a Contelui de Paris. Crescuta in Anglia, Helene era catolica. Printesa de Wales si-a sustinut fiul si a ramas toata viata apropiata de Helene. Regina Victoria a fost impotriva casatoriei, dar cand cei doi indragostiti au vorbit cu ea, Regina le-a acordat sprijinul. Eddy era gata sa renunte la tron pentru femeia pe care o iubea, scriindu-i fratelui sau "Nu ai idee cat de mult o iubesc acum pe aceasta dulce fata si simt ca nu as putea fi niciodata fericit fara ea". Helene era dispusa sa se converteasca, dar tatal sau era impotriva. Printesa a mers la Roma sa ceara incuvintarea Papei, care i-a fost refuzata. Desi Eddy a cerut mana unei alte printese in anul urmator, el nu a uitat-o niciodata pe printesa franceza. Dragostea lor este comemorata pe mormantul sau, unde a fost depusa o coroana cu numele Helene. 


 In 1892, cand se planuia numirea s-a ca Vicerege al Irlandei si casatoria cu printesa Mary de Teck (care va deveni regina prin casatoria cu George V), Albert Victor s-a imbolnavit si a murit. Printesa de Wales nu a trecut niciodata peste moartea intaiului sau nascut si a a pastrat neatinsa camera in care acesta a murit.


Dupa moartea Ducelui de Clarence si Avondale au inceput sa apara zvonuri privind moartea sa. S-a spus ca a fost ucis pentru a fi impiedicat sa urce pe tron, ca era responsabil pentru crimele lui Jack the Ripper. Reputatia sa a ajuns atat de rea ca in 1964, Philip Magnus spunea ca moartea sa a fost un act al providentei care impiedicat urcarea pe tron a unui Rege nepotrivit si l-a inlocuit cu fratele sau George V, care si-a dovedit competenta in timpul domniei sale. In ultimii ani, tot mai multi istorici au promovat un alt fel de portret al celui care putea deveni fie Albert I, dar mai probabil Victor I al Marii Britanii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu