vineri, 27 ianuarie 2012

Printesa Sofia a Bavariei

Printesa Sofia a Bavariei s-a nascut la 27 ianuarie 1805 fiind fiica regelui Maximilian I Joseph al Bavariei si al celei de-a doua sotii a acestuia nascuta Karoline de Baden. Sofia s-a nascut cu cateva minute inainte de sora ei geamana, viitoarea regina Maria Anna a Saxoniei. 

La 24 noiembrie 1824 s-a casatorit cu Franz Karl, Arhiduce al Austriei, fiul imparatului Francis al II-lea. Sofia era o fire cu adevarat regala, foarte inteligenta si cu o personalitate foarte puternica. Spre deosebire de ea, Franz Karl era considerat lipsit de ambitie si badaran. Desi cei doi au fost casatoriti timp de 48 de ani si au avut sase copii (dintre care viitorii imparati Franz Joseph al Austriei si Maximilian al Mexicului), ei au fost foarte nefericiti impreuna. La Viena, Sofia a fost foarte apropiata de ducele de Reichstadt, fiul lui Napoleon si al Mariei Luisei de Habsburg, cumnata printesei Wittelsbach. Apropierea dintre matusa si nepot a declansat numeroase zvonuri in capitala Imperiului Habsburgic, ajungandu-se pana la presupunerea ca Maximilian era fiul Puiului de Vultur. Istoricii nu au nicio indoiala ca Sofia a fost singura femeie pe care Napoleon al II-lea a iubit-o, chiar daca el a murit virgin. Nu exista certitudinea ca Sofia i-a impartasit sau nu sentimentele, cert e ca dupa moartea sa a devenit rigida, austera si deci deloc indulgenta cu fanteziile nurorii si nepoatei sale Elisabeta a Austriei, fiica surorii sala Ludovika si a lui Maximilian a Bavariei.

La curtea austriaca, ambitiile Sofiei erau bine cunoscute. Sofia isi dispretuia atat cumnatul, retardatul imparat Ferdinand I, cat si sotul. Dupa revolutia din 1848, Sofia, considerata sigurul barbat din familie, l-a convins pe Franz Karl sa renunte la tron in favoarea fiului lor, Franz Joseph, devenit Impartul Imperiului Habsburgic. Dupa urcarea fiului ei pe tron, Sofia a devenit puterea din spatele tronului pana in 1867, cand fiul sau Maximilian I al Mexicului a fost decapitat in capitala sud-americana. Arhiducesa Sofia a Austriei a murit la 28 mai 1872.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu