miercuri, 13 iunie 2012

Marele Duce Dumitru Constantinovici


Marele Duce Dumitru Constantinovici
Dumitru Constantinovici s-a nascut la 13 iunie 1860, fiind al cincilea copil al lui Constantin Nicolaivici si a Alexandrei Iosifovna. Daca la inceput, mariajul parintilor ei a fost unul fericit, dupa casatoria surorii sale, Olga cu regele George I al Greciei, Constantin a avut mai multi copii nelegitimi si apoi si-a creat o noua familie cu amanta lui. Cand Nicolae Constantinovici, fratele lui Dumitru a fost exilat in Siberia (dupa ce a furat un diamant de pe o icoana din dormitorul mamei sale), Alexandra Iosifovna le-a cerut baietilor ei Constantin, Dumitru si Vacheslav sa nu bea niciodata si sa nu uite ca privilegiile rangului si bogatiilor lor sunt menite pentru a ajuta alti oameni si nu pentru a se rasfata. Urmand traditia familiei, Dumitru a intrat in Armata. Desi Constantin Nicolaivici, Amiral in marina rusa, isi dorea ca macar unul din fii sai sa ii calce pe urme fii sai sa ii calce pe urme, Dumitru si fratii sai au intrat in armata. Desi era un comandant dur, Dumitru Constantinovici a fost foarte popular printre soldatii sai. In acelasi timp, Marele Duce era foarte religios, acordand o mare parte din venitul sau pentru biserica si pentru ajutarea nevoiasilor. Spre deosebire de alti membrii ai Familiei, Dumitru nu a fost niciodata implicat in scandaluri.

Marele Duce Dumitru Constantinovici a presupus mereu ca Rusia va lupta impotriva Germaniei si deci nu a fost surprins de declansarea Primului Razboi Mondial. Fiind aproape orb, el nu a intrat in fortele armate active. In acelasi timp el nu s-a implicat in politica, considerand, spre deosebire de alti membrii ai Familiei, ca nu poate sa ii ofere Tarului sfat pe care acesta nu il cere; pentru Dumitru autoritatea Tarului nu putea fi contestata, indiferent de deciziile lui.


Dupa revolutia din 1917, a fost dat un decret prin care li se cerea toti membrilor Familiei Romanov sa mearga la politia secreta; initial ei au fost rugati sa nu paraseasca orasul, dar apoi au fost fortati sa plece in exil in Vologna. Dupa un timp, Marele Duce a primit vizita unuia din adjunctii sai, care i-a spus ca a fost pregatita o cale de scapare pentru Marii Duci prin Finlanda. Dumitru Constantinovici a refuzat si a ramas in Rusia, unde a fost omorat dupa cateva luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu