duminică, 20 ianuarie 2013

Juan, Conte de Barcelona

      Infantele Juan Carlos Teresa Silvestre Alfonso, fiul lui Alfonso XIII si a Victoriei-Eugenia de Battenberg, s-a nascut la 20 ianuarie 1913. Nasul baiatului este Regele Carol I al Romaniei, in onoarea acestuia copilul poarta numele Carlos, pe care il va da mai departe fiului sau, actualul Rege al Spaniei. Principesa Maria a Romaniei  este cea care il reprezinta pe Rege in Spania, mai ales ca sora sa era casatorita cu unul din verisorii regelui. Mai mult Missy si Ena erau amandoua nepoate ale Reginei Victoria.
      
      Juan este singurul baiat "normal" din familie, si creste alaturi de doi frati hemofili - Alfonso si Gonzalo si de al treilea surdo-mut, Jaime. Catre Juan se indreapta sperantele monarhice; sportiv, Infantele va face o cariera in marina, dragostea pentru mare fiind o constanta a vietii sale.

       In 1930, Infantele Juan intra in Scoala navala de la San Fernando de Cadix. Dupa plecarea tatalui sau la Roma, Infantele pleaca in Gibraltar si apoi isi continua educatia la Scoala Navala de la Dartmouth. In Regatul Unit, Infantele isi desavarseste conceptia lui democratica a monarhiei. In timp ce studia la Universitatea din Bruxelles, in 1933, Juan devine print al Asturiilor, dupa renuntarile succesive ale lui Alfonso si Jaime.

       La inceputul anului 1935, la un bal organizat de Victorio-Emmanuel III in onoarea casatoriei surorii sale Beatriz, Juan o cunoaste pe printesa Maria de las Mercedes de Bourbon si Orleans; cei doi se casatoresc cateva luni mai tarziu si se stabilesc la Cannes. La inceperea razboiului civil, printul revine in secret in Spania sub numele de Juan Lopez, pentru a lupta alaturi de nationalisti. Arestat de generalul Mora, el este convins de o scrisoare a lui Franco sa nu participe la razboi "Daca intr-o buna zi, in fruntea Statului s-ar gasi un rege, aceasta nu va putea reveni decat cu titlul de pacificator si nu ar fi decent ca el sa se numere printre invingatori". Pentru Juan, aceasta scrisoare este promisiunea unei restauratii. La 15 ianuarie 1941, Juan devine seful Casei Regale a Spaniei si mostenitorul tronului confiscat de Republica, cand tatal sau Alfonso XIII abdica drepturile sale dinastice. La moartea tatalui sau, Juan ia titlu de conte de Barcelona, unul din titlurile ereditare asociate cu Coroana Spaniei. Luand acest titlu, Juan si-a declarat legitimitatea, fara insa a pretinde titlu de Rege al Spaniei, pe care istoria i-l rapise.

           In 1945, Juan emite Manifestul de la Lausanne, vazut de multi ca sinuciderea politica a contelui de Barcelona. Pentru acest liberal convins, nu exista niciun compromis posibil intre monarhie si franchism. Familia contelui de Barcelona se stabileste la Estorial, unde Granzii de Spania vin pe rand sa se puna in serviciul Regelui Lor. Acesta lucreaza pentru restaurarea monarhiei in Spania, dar dispretul sau fata de Regimul lui Franco fac sa ii scada tot mai mult sansele de a domni.

           Duelul dintre Juan si General va dura zeci de ani; singurul subiect asupra caruia cei doi barbati vor cadea de acord va fi faptul ca Juan-Carlos va trebui educat in Spania. Cu timpul, rivalitatea dintre tata si fiu incepe sa se profileze, culminand cu desemnarea lui Juan Carlos drept mostenitorul lui Franco. Din acest moment, contele de Barcelona devine un distrugator al franchismului ... la moartea lui Franco, Juan-Carlos urca pe tronul Spaniei. Contele de Barcelona va renunta la drepturile sale dinastice doi ani mai tarziu. Juan moare in 1993 si e inhumat la Escorial cu toate onorurile funerare datorate unui Rege.

Bibliografie:
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi, Bucuresti, 2004
GAUTHIER Guy, Missy, Regina Romaniei, Humanitas, Bucuresti, 2006
GELARDI Julia, Born to rule 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu