joi, 26 ianuarie 2012

Imparateasa Amelie a Braziliei

La 26 ianuarie 1873 murea Imparateasa Amelie, sotia primului Imparat al Braziliei Pedro I. Amelie s-a nascut in 1812, fiind al patrulea copil al lui Eugen de Beauharnais si a printesei Augusta de Bavaria. Infrangerea lui Napoleon in 1814 a schimbat destinul familiei de Beauharnais. Nobletea lor a fost asociata cu Imparatul Frantei si deci ei nu erau acceptati de Curtile Regale. Bunicul lui Amelie l-a creat pe Eugen, Duce de Leuchatenberg.

In 1826, Imparatul Pedro I si-a pierdut prima sotie, Arhiducesa Leopodina a Austriei si isi cauta o noua sotie. Imparatul nu avea o imagine buna in Europa din mai multe motive. In primul rand relatia Imparatului cu amanta sa Domitila era notorie, mai ales ca aceasta era considerata responsabila pentru umilinata Mariei Leopodina. Mai mult, socrul Imparatului, Francis II si-a folosit influenta pentru a impiedica un nou mariaj, astfel incat nepotii sai sa nu fie exclusi de la tron. Ducesa Augusta de Leuchatenberg a reusit sa aranjeze casatoria dintre fiica sa si Imparat.

Amelie a ajuns in Brazilia in 1829 si Pedro s-a indragostit de sotia sa. Cei doi au avut o singura fiica, Marie Amelie. In 1831, Brazilia traversa o criza politica, la sfarsitul careia Pedro al II-lea a fost silit sa abdice in favoare fiului sau in varsta de cinci ani. El si Amelie au luat titlu de Duce si Ducesa de Braganza si au plecat in Europa, impreuna cu fiica lor. Copii lui Pedro din prima casatorie au ramas in Brazilia. In Europa, Pedro I a luptat pentru tronul Portugaliei, dar a murit in 1834.
Ducesa de Braganza si-a supravietuit sotul cu 39 de ani si fiica cu 20 de ani, dedicandu-se activitatilor caritabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu