luni, 21 ianuarie 2013

Helene, ducesa de Aosta

La 21 ianuarie 1951, in Naples murea Helene Campini, nascuta Printesa Helene Louise Henriette de Orleans. Primul sot al Helenei a fost cel de-al doilea duce de Aosta, Emanuele Filiberto. 

Helene de Orleans s-a nascut in 1874, fiind a treia fiica a  Philippe de Orleans si a infantei Mariei Isabelle de Orleans. Cand Helene avea 10 ani, familia Orleans a fost fortata inca odata sa paraseasca Franta. Au plecat in exil in Anglia, aceeasi tara in care Louis Philippe I a trait dupa 1848. 

In Anglia, familia de Orleans a fost foarte apropiata de Familia Regala a Angliei. Helene era prietena cu copii printului de Wales si in curand s-a indragostit de Albert Victor, ducele de Clarence.  Printesa de Wales a aprobat aceasta relatie, ramanand foarte apropiata de Helene toata viata. Dupa ce a vorbit cu cuplul, Regina Victoria a fost castigata de cei doi indragostiti. Din pacate, atat Printul de Wales, cat si Contele de Paris au fost impotriva acestei casatorii. Sotia viitorului Sef al Bisericii Anglicane nu putea fi decat anglicana, in timp ce fiica pretendentului la tronul Frantei era catolica. Helene a vrut sa se converteasca si a mers pana la Roma, sa ceara permisiunea Papei. Acesta a confirmat refuzul tatalui ei si astfel aceasta poveste de dragoste a luat sfarsit. Parintii Helenei au incercat sa gaseasca un alt pretendent, in timp ce Familia Regala a Angliei l-a convins pe ducele de Clarence sa o ceara in casatorie pe Mary de Teck. In ciuda acestui fapt, Albert Victor a continuat sa o iubesca si in 1892, cand a murit pe mormantul sau a fost pusa o coroana cu numele Helene

Dupa casatoria surorii sale mai mari Amelie cu printul mostenitor Carlos al Portugaliei, parintii Helenei doreau ca si aceasta sa faca aiba o casatorie la fel de importanta. Calitatile Helenei parea ca acesta ii va fi viitorul, mai ales ca printesa de Oleans era onsiderata una din marile frumusete ale epocii, Helene era si personificarea sanatatii si frumusetii, distinsa si gratioasa.

Tarul si Tarina Rusiei doreau ca mostenitorul tronului sa se casatoreasca cu Helene, pentru a intari alianta ruso-franceza. Nicolea isi adora mama si a incercat sa o cunoasca pe Helene sunt la rascrucea a doua drumuri; eu vreau sa merg intr-o directie, in timp ce Mama vrea atat de mult sa merg in cealalta parte! Ce se va intampla. Nicolae era indragostit de Alix de Hesse si nici aceasta casatorie nu  a avut loc.

In 1895, Helene de Orleans s-a casatorit cu Emanuele Filiberto, ducele de Aosta. Emanuele era fiul lui Amadeo de Savoia, fostul Rege al Spaniei si nepotul lui Victor Emanuele al II-lea. Ducele si Ducesa de Aosta au avut doi copii: Amadeo (care se va casatori cu verisoara sa primara Anne de Orleans) si Aimone (care se va casatori cu Irene a Greciei si Danemarcei, sora Reginei Mame Elena a Romanie). 

La inceputul secolului 20, Helene traia despartita de sotul ei. In 1907, Ducesa de Aosta a descoperit ca sotul ei avea o relatie cu o alta femeie. Ea i-a cerut Regelui Victor Emanuele permisiunea sa se desparta de sotul ei. Dupa ce Helene s-a imbolnavit de tuberculoza, Ducii de Aosta s-au impacat.

In 1931, Helene a devenit vaduva. Dupa opt ani s-a casatorit, cu Otto Campini, un ofiter in armata italiana. Noua sa casatorie nu a fost acceptata nici de Rege, nici de familia sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu