sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Gustaf Adolf, duce de Vasterbotten

La 26 ianuarie 1947, la cateva minute dupa decolarea din aeroportul din Copenhaga, avionul Douglas DC-3 a explodat. Toti cei 22 de pasageri au murit. Unul din pasageri a fost Printul Gustaf Adolf, Duce de Vasterbotten, al doilea in linia de succesiune la tronul Suediei. Gustaf Adolf s-a nascut la 22 aprilie 1906, in Stockholm, fiind primul fiu al printului Gustaf Adolf al Suediei si al sotiei sale, printesa Margaret de Connaught.

In 1932, printul Gustaf Adolf s-a casatorit cu Printesa Sybilla de Saxa-Coburg si Gotha, verisoara sa. Cei doi au avut cinci copii: Margareta, Brigitte, Desiree, Cristina si Carl Gustaf. La moartea ducelui de Vasterbotten, fiul sau in varsta de noua luni i-a ocupat locul in linia de succesiune, devenind regele Carl XVI Gustaf al Suediei, la moartea bunicului sau. 

 
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, socrul lui Gustaf Adolf, Carol, duce de Saxa-Coburg si Gotha a fost un apropiat al nazistilor, fiind judecat dupa razboi si acuzat de colaborare. In acelasi timp Gustaf Adolf si bunicul sau, regele Gustav al V-lea al Suediei au fost acuzati de colaborare cu oficialii nazisti inainte de declansarea razboiului. Printul nu si-a exprimat nicio simpatie politica, insa dupa intalnirea cu Hitler si alti ofiteri germani a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Printul German. 

In 1947, Printul a vizitat-o pe Regina Juliana in Olanda. Inainte sa se intoarca in Suedia, avionul sau a avut o escala in Danemarca, unde a murit. Ducele de Vasterbotten a murit cu trei ani inaintea bunicului sau, deci nu a devenit niciodata Print Mostenitor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu