luni, 30 ianuarie 2012

Boris al III-lea al Bulgariei

Primul copil al regelui Ferdinand I al Bulgariei si al sotiei sale, Printesa Maria Louise de Bourbon-Parma s-a nascut la 30 ianuarie 1894. Printul a fost numit Boris Clement Robert Mary Pius Louis Stanislaus Xavier si conform contractului de casatorie a fost botezat in religia catolica, religia mamei sale. Ferdinand considera ca viitorul Rege al Bulgariei ar trebui sa aiba aceeasi religie cu poporul sau. Papa Leon XIII s-a opus si a gasit in Maria Louise un aliat de incredere, care considera ca o abdicare ar fi preferabila unui botez ortodox ... in final Boris a fost rebotezat in religia ortodoxa, avandu-l drept nas pe tarul Nicolae al II-lea al Rusiei: Ferdinand a fost excomunicat, la fel ca Ferdinand al Romaniei, iar Maria Louise a plecat in Italia, fiind convinsa cu greu de familia sa se intoarca la Sofia. 

Dupa moartea Mariei Louise, Boris si fratii sai au fost educati de Regina Eleonor, cea de-a doua sotie a lui Ferdinand. Regele Bulgariei a fost un tata absent, dedicandu-si toata atentia jocurilor politice. In 1914, Vulpoiul isi pierde flerul si decide sa pozitioneze Bulgaria in tabara Aliatilor. Dupa pierderea razboiului, Ferdinand I este fortat sa abdice si Boris devine Rege la varsta de douazeci si patru de ani. Desi noul Rege a impiedicat abolirea monarhiei, dar Bulgaria a fost obligata sa platesca numeroase cheltuieri de razboi. Boris al III-lea, lipsit de experienta si temandu-se sa nu i se reproseze tragedia din 1918, a trecut in spatele presedintelui de consiliu, Stambuliski. 

Anii '20 au fost marcati de un ciclu infernal al atentatelor si represiunii si Regele a fost prins in acest ciclu, neputand face nimic pentru a promova unitatea nationala. Desi Boris a obtinut o diploma din Scoala militara din Sofia, el era  pasionat de stiintele naturii si de fizica. Mai mult tanarul Rege avea un complex de inferioritate fata de un tata stralucitor, care a marcat primii ani ai domniei sale. Boris al III-lea se casatoreste la 25 octombrie 1930 in Italia, cu printesa Giovanna de Savoia. Aceasta casatoria a insemnat o alianta diplomatica intre Italia mussolinica si Bulgaria, dar a fost si o casatorie din dragoste, Giovanna a nutrit de la inceput pentru sotul ei un sentiment de admiratie si afectiune. Dupa casatorie tanarul monarh s-a schimbat, el si-a recapatat increderea in sine alaturi de o femeie puternica si incantatoare si a devenit un suveran mai atent la soarta tarii sale si sa se implice in bunul mers al statului. Aceasta schimbare a fost de scurta durata, Regele murind la 28 august 1943 intr-un misterios accident de avion.

Un comentariu: