vineri, 6 ianuarie 2012

Principesa Maria a Romaniei

In decembrie 1899, principesa mostenitoare a Romaniei, Maria era la Coburg, sub protectia formidabilei sale mame, Maria Alexandrova, ducesa de Saxa Coburg si Gotha. Motivul plecarii sale din Romania a fost lupta pentru independenta a tinerei printese.
La Coburg, s-a nascut cea de-a doua fiica a printesei mostenitoare, numita Maria, dar supranumita Mignon.  Spre deosebire de cei doi copii mai mari ai Mariei, paternitatea lui Mignon este disputata de unii istorici. Printesa mostenitoare o numeste copilul carnii mele, fara sa explice ce inseamna acest lucru. Parerile sunt impartite: pentru unii istorici, aceasta este pur si simplu o formulare mult prea artistica pentru a descrie nasterea lui Mignon, care a fost la Coburg, fiind supravegheata de bunica materna si avand alaturi doar familia sa, fara spionii Regelui si Reginei Romaniei. 

Alti istorici vad in aceasta formulare o referire la Boris Vladimirovici Romanov, verisorul primar al Mariei si un presupus amant al acesteia. Prima intalnire dintre Maria si Boris a avut loc in 1896, la incoronarea lui Nicolae II si a Alexandrei Feodorovna. Maria a fost mereu atrasa de barbatii Romanovi si comportamentul ei si al surorii sale Ducky a stranit multe barfe. Ducky s-a casatorit apoi cu fratele lui Boris, Kiril, iar cu ocazia vizitei lui Boris la Bucuresti s-a presupus ca relatia lui si a lui Missy a fost mai mult decat cea intre doi verisori. Indiferent de aceste zvonuri, Ferdinand a crescut-o pe Mignon ca pe copilul lui si asemanarile dintre el si cea de-a doua fiica sunt mult mai mari decat cele dintre el si Elisabeta.


Mignon era pentru Regina Maria intruchiparea bunatatii, o persoana ce traieste pentru altii. Cand Mignon a avut varsta casatoriei, Regina Maria l-a invitat la Bucuresti pe Alexandru I al Iugoslaviei.  Regina  Maria a fost foarte impresionata de Alexandru cand l-a cunoscut la Conferinta de Pace de la Paris. Invitat sa petreca Craciunul in Romania, inteligentul Rege al Serbiei a cerut-o in casatorie pe Mignon. Printesa a fost convinsa sa accepte aceasta cerere in casatorie de Ionel Bratianu, care i-a prezentat greutatile Regelui, pe care trebuie sa le infrunte singur.
Dornica sa il ajute pe tanarul Rege si sa isi multumeasca parintii, Mignon a acceptat aceasta cerere in casatorie cu curaj, desi viitorul ei sot era un necunoscut. Regina Maria scria "Tremur in fata curajului sau, dar nu pot decat sa o aprob, este demn de o fiica de-a mea, adusa in lume pentru a fi in serviciul celorlalti".


Casnicia celor doi a fost bazata atat pe considerente dinastice, cat si pe un respect si o admiratie reciproca. Marea dragoste a lui Alexandru a fost Olga a Rusiei, dar alaturi de Maria el si-a construi caminul ce i-a lipsit atat de mult in copilarie, camin ce a fost refugiul sau in momentele grele pe care le-a infruntat pe tron. Mama regelui Alexandru, Zorka de Muntenegru, a murit inainte ca tatal sau sa urce pe tron, deci Maria a fost prima Regina a Serbiei de la urata regina Draga. Maria a fost in Iugoslavia o Regina la fel de iubita ca mama sa in Romania. Foarte repede, Mignon si-a indeplint prima datorie dinastica oferindu-i sotului sau un mostenitor, ce a purtat numele bunicului sau patern, Petru

Petru a fost urmat imediat de alti doi frati, Andrei si Tomislav. Din pacate, fericirea cuplului regal sarb a luat sfasit dupa nici 15 ani de casnicie, cand Alexandru I al Iugoslaviei a fost asasinat la Marseille. Maria trebuia sa calatoresca alaturi de el, dar si-a amanat calatoria. Sosita la Paris sa insoteasca trupul sotului ei in tara, Mignon si-a intalnit mama si fiul, devenit regele Petru al II-lea al Iugoslaviei. Maria a Romaniei a fost mandra de comportamentul fiicei sale scriind "l-a primit in picioare [drapelul de pe sicriul Regelui] ca sotia unui soldat." Maria, Regina Mama a Iugoslavia a insotit la Belgrad trupul sotului sau, fiind un sprijin pentru tanarul sau fiu. 

La deschiderea testamentului lui Alexandru, multi au fost surprinsi de faptul ca acesta nu a numit-o drept Regenta pe femeia pe care o adora. Dupa reginele Natalia si Draga, sarbii nu erau pregatiti sa fie condusi de o femeie, asa ca Alexandru a ales calea sigura numindu-l pe verisorul sau Paul al Iugoslaviei.


Maria a trait sa-si vada atat tara natala, cat si cea de adoptie cazand sub dominatia comunista. Prima si ultima Regina a Iugoslaviei a murit in Anglia in 1961.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu