duminică, 18 septembrie 2011

Printesa Ana de Bourbon-Parma

Cea de-a patra Regina a Romaniei s-a nascut la 18 septembrie 1923, la Paris ca principesa de Bourbon Parma. 
 
Anul trecut scriam ca existenta Reginei Ana este redata foarte bine prin titlul autobiografiei sale Un razboi, Un Exil. O viata.

Ana de Bourbon Parma a fost unica fiica a principesei Margareta de Danemarca si a principelui Rene de Bourbon Parma. Margareta de Danemarca era unica fiica a printului Valdemar, cel mai mic fiu al regelui Cristian al IX-lea al Danemarcei. Mama Margaretei era printesa franceza Marie d'Orleans. Regina Ana e deci urmasa unor femei puternice, ce nu s-au supus rigorilor societatii, ci au avut o vointa proprie. 

Marie d'Orleans s-a casatorit in 1885 cu printul Valdemar al Danemarcei. Ea a cerut permisiunea curtii daneze sa paraseasca casa fara o doamna de companie si prefera sa fie inconjurata de artisti.  Mai mult a refuzat sa se supuna obiceiurilor si sa stea departe de politica. Avand vederi de stanga, l-a convins pe rege sa accepte reformele din 1901 care reprezentau introducerea parlamentarismului in Danemarca.

Margareta de Danemarca a crescut intr-un camin artistic impreuna cu cei patru frati. Conform contractului de casatorie, Margareta a fost crescuta in religia catolica, spre deosebire de fratii sai care erau luterani. Atunci cand fiica sa s-a logodit cu Regele Mihai I, Margareta a mers la Papa pentru a-l ruga sa accepte aceasta casatorie. In fata refuzului Papei, Margareta a dat cu pumnul in masa, dar nu a putut schimba hotararea. 

Ana a Romaniei a fost fortata sa traiasca in exil inca de la inceputul casatoriei sale. Timp de aproape zece ani, Regele si Regina s-au mutat din Italia, unde stateau in vila Reginei Elena in Elvetia, apoi in Anglia. Familia Regala s-a stabilit in Versoix, langa Geneva.

Regina Ana a vizitat tara sotului sau pentru prima oara in 1992. Timp de cinci ani, cat Regelui i-a fost interzisa intrarea, Regina a fost ambasadorul sau, vizitand Romania si incercand sa cunoasca tara care i-a fost negata timp de aproape peste patru decenii.

Dupa 2000, Regelui i-au fost retrocedate tot mai multe proprietati si deci, pe langa Versoix, Familia Regala petrece foarte mult timp si in tara.

In Romania, Regina prefera satele romanesti, stand departe de manifestarile pompoase.

Regina Ana a fost mereu alaturi de sotul sau, din acea zi in Elvetia, cand stand alaturi de el in masina, privea in fata si i-a raspuns da cereri sale in casatorie. 

La multi ani Majestate!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu