vineri, 5 august 2011

Nicolae Brana

In 1903, Romania era o tara in plina dezvoltare ... din mica tara supusa Turciei s-a nascut o tara puternica. In fruntea acestei tari era Carol I, autoritarul rege german ce a reusit sa "cucereasca" aceasta tara latina.

Nimic nu putea sa il imblazeasca pe batranul rege, ce isi primea vizitatorii in picioare - pentru ca vizita acestora sa dureze cat mai putin. Nimic ... in afara de nepotul sau rasfatat, Nicky. 

Nicolae s-a nascut la zece ani diferenta de fratele sau mai mare, Carol al II-lea, in 18 august (5 august dupa calendarul vechi) 1903. Print al Romaniei, el a avut o copilarie fericita, bucurandu-se de toate beneficiile unui membru al Familiei Regale, fara insa sa aibe responsabilitatile unui mostenitor al tronului.

Nicolae a fost primul membru al Familiei Regale Romane care a urmat cursurile colegiului Eton din Anglia, aceelasi colegiu urmat de bunicul patern, Alfred de Edinburg. Desi printul dorea sa urmeze medicina, el a fost nevoit devina militar din cauza regelui Carol I, care nu concepea o alta meserie pentru un membru al Familiei Regale.

In timpul colegiului, printul si-a uitat pasiunea pentru medicina si a devenit pasionat de aviatie si de sport in general. 

In 1914, Nicolae devine al doilea in ordinea succesiunii la tron, dupa urcarea pe tron a tatalui sau. Aceasta situatie pare sa se schimbe in 1918, cand fratele sau mai mare fuge cu Zizi Lambrino. Desi replica primului ministru ramane memorabila "Aista nu se poate majestate! Printul Carol trebuie decazut din prerogativele sale; printul Nicolae, proclamat in locul sau si pentru el făcuta educatie severa si serioasa", Regele Ferdinand si majoritatea liderilor politici nu sunt de acord si Nicolae ramane print al Romanie. 

Dupa fuga lui Carol din 1925, el este ales membru al Regentei. In timpul Regentei, el o cunoaste la Munchen pe Ioana Dumitrescu-Doletti, sotia liberalului N.N Saveanu. Dupa divortul Ioanei, cei doi se casatoresc. Carol al II-lea nu este de acord cu casatoria fratelui sau si incearca anularea acesteia. Timp de sase ani, intre cei doi frati are loc un joc "de-a soarecele si pisica", la sfarsitul caruia Carol cere Consiliului de Coroana sa il decada pe Nicolae din drepturile de membru al Familiei Regale. La 9 aprilie 1937, printul ia drumul exilului  sub numele de Nicolae Brana. Cei doi pleaca in Franta, apoi in Spania pentru a se stabili in cele din urma in Elvetia. Fiul lui Ferdinand cel Loial si al Mariei cea Mare lasa isi lasa in urma tara si destinul pentru femeia iubita. 

Dupa urcarea pe tron a lui Mihai I, Nicolae primeste din nou titlu de principe al Romaniei. Detronarea Regelui in 1947 il trimite din nou in exil. Nicolae isi va petrece restul vietii in Elvetia, unde moare in 1978. Ultima sa dorinta a fost ca trupul sa-i fie inhumat in Romania, la Curtea de Arges, Sinaia sau Snagov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu