marți, 23 august 2011

23 august

In luna iunie a acestui an, Traian Basescu a provocat o "mica criza internationala" prin declaratiile facute impotriva Regelui Mihai I. La o emisiune de televiziune, acesta a declarat ca ar fi luat aceeasi decizie ca si Antonescu si ar fi trecut Prutul si ca Regele Mihai este un tradator pentru ce l-a arestat pe maresal.

Actul de la 23 august a marcat domnia regelui Mihai I si istoria Romaniei.  La 23 august 1944 un tanar Rege intraznea sa-l aresteze pe cel mai puternic om din Romania ... trebuia onoarea militara sa fie mai importanta decat viitorul tarii sale? trebuia sa fim pana la capat alaturi de niste aliati care nu ne-au adus decat neajunsuri sau trebuia sa luam decizia care era cea mai buna pentru viitorul Romaniei? Regele Mihai a decis sa riste si sa intoarca armele impotriva germanilor; a decis asta stiind ca isi risca nu numai propria sa viata ci si viata mamei sale si a apropiatilor sai. 


Desi arestarea maresalului fusese discutata impreuna cu cei patru mari - liderii partidelor politice Iuliu Maniu, Dinu Bratianu, Constantin Titel Petrescu si Lucretiu Patrascanu - acestia nu erau in Bucuresti in momentul in care Regele a fost nevoit sa il aresteze pe Maresal.  

Multi ani dupa aceste evenimentele Regele spunea "exista momente dificile in viata, cand decizia iti devine clara si nu incetosata. Nu stiu cum, e ca si cum ai fi o persoana diferita. Cat despre frica, nici nu a fost vorba; emotie, da, dar nu frica."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu