miercuri, 20 iulie 2011

Ferdinand cel Loial

La sfarsitul primului razboi mondial, Romania facea parte din statele invingatoare, dublandu-si teritoriu. In fruntea acestui stat statea Ferdinand I, un rege german care s-a dovedit mai roman decat foarte multi romani. 

Anii ce au urmat primului razboi mondial au fost ani benefici pentru monarhia romana si pentru intrega tara. Aceasta perioada de bun augur a luat sfarsit in 1927, odata cu moartea Regelui Ferdinand I. La moartea sa Romania a fost aruncata in lupta politica dintre sustinatorii principelui Carol si adversarii sai, lupta ce se va sfarsi cu instaurarea primei dictaturi din Romania.


Ferdinand I a fost primul Rege al Romaniei Mari. El a urcat pe tron intr-un moment crucial pentru existenta tarii noastre, la declansarea primului razboi mondial. Primii ani ai domniei au fost marcati de lupta dintre gruparea germanofila si cea anglofila. Ferdinand fusese educat in spiritul invincibilitatii armatei germane si de aceea este si mai extraordinar sacrificiul sau de a merge de partea Antantei. La inceputul razboiului, sansele celor doua tabere pareau a fi egale, deci Ferdinand si intrega clasa politica au facut un pariu pentru Trasilvania ... in 1916, Romania putea sa piarda jumatate din suprafata ei sau sa castige Transilvania. 


Dupa razboi, Ferdinand I a devenit Ferdinand cel Loial, Regele care a pus mai presus de el insusi vointa unei natiuni ... 


In biografia lui Ferdinand, Eugen Wolfe descrie momentul mortii Regelui astfel "in momentul acela a inceput o ploaie de vara ... erau lacrimile unui popor ce isi pierduse conducatorul".

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu