miercuri, 22 iunie 2011

Regina Marioara Iugoslaviei

Regina Maria a Iugoslaviei
La 22 iunie 1961 moare prima si ultima regina a Regatului Iugoslaviei, Maria. 

Maria era fiica Regelui Ferdinand I al Romaniei si al Reginei Maria a Romaniei. Daca prima fata a cuplului princiar poarta numele matusii sale, Elisabeta, la nasterea celei de-a doua, Missy isi impune punctul de vedere si o numeste Maria, in onoarea bunicii materne, Maria Alexandrova de Saxa-Coburg si Gotha. 
Maria este foarte atasata de tatal sau Regele Ferdinand, impartasind cu acesta gustul pentru viata simpla si pentru natura. Pentru Rege, casatoria Mariei cu Alexandru I al Iugoslaviei a fost o pierdere foarte mare. 

Casatoria Mariei cu Alexandru I al Iugoslaviei a fost o casatorie fericita, Maria oferindu-i incercatului rege o viata de familie normala, departe de agitatia Belgradului si de problemele politice.

Calcand pe urmele mamei sale, Maria s-a implicat in numeroase proiecte sociale. In acelasi timp a fost o mama dedicata pentru cei trei copii ai sai: Petru, Tomislav si Andrei. Fericirea cuplului regal a fost distrusa in 1934, cand Regele Alexandru I al Iugoslaviei a fost asasinat in Franta.

La sfarsitul primului razboi mondial, Regentul Alexandru crease Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor. Din pacate, intaietatea sarbilor in acest Regat nu putea fi ignorata, ceea ce a dus la tensiuni in randul celorlalte popoare. Asasinul Regelui a fost Vlado Chernozemski, un bulgar, membru a Organizatiei Revolutionare macedoniene, ce lucra in alianta cu un grup de revolutionari croati. Deoarece in acea saptamana murisera trei membri ai Familiei Regale Iugoslave, Regina trebuia sa soseasca abia a doua zi in Franta. La moartea sotului sau, Maria devine Regina-Mama a Iugoslaviei si trebuie sa-si sustina fiul ce devenise Rege la doar 11 ani.

La abolirea monarhiei, Maria pleca cu fii sai in exil la Londra, unde duce o viata relativ normala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu