sâmbătă, 18 septembrie 2010

Regina Ana: Un razboi, un exil, o viata

Titlu de mai sus reda foarte bine existenta Reginei Ana a Romaniei, cea care astazi implineste 87 de ani.

Fiica a printului Rene de Bourbon Parma si a printesei Margareta a Danemarcei, Regina Ana ii numara printre stramosii sai pe Christian al IX-lea al Danemarcei, pe Miguel I al Portugaliei, pe Carol al IX-lea al Frantei, pe Carol al IV-lea al Spaniei - ca sa enumeram doar pe cativa. In ciuda acestui lucru, Margareta a Danemarcei era unica fiica a celui mai mic print din Familia Regala Daneza, iar Rene de Bourbon Parma avea cincisprezece frati, deci familia viitoarei Regine a Romaniei nu era una bogata.

In ciuda legaturilor de rudenie care o uneau cu cei mai importanti lideri ai perioadei interbelice, Ana de Bourbon Parma a avut o copilarie si o adolescenta obisnuita; in formarea ei un rol deosebit de important l-a jucat statutul de unica fiica, alaturi de trei frati.

Razboiul: In 1939, in momentul in care Franta cade sub dominatie nazista,  familia Bourbon Parma paraseste aceasta tara. Se stabilesc in Statele Unite ale Americii, si in timp ce tatal si fratii viitoarei Regine se inroleaza ca voluntari de partea Aliatilor, aceasta urmeaza, timp de trei ani cursurile Colegiului Parsons de Design si lucreaza ca vanzatoare la celebrul magazin Macy's. In 1943, odata cu infiintarea Fortelor Franceze Libere, aceasta printesa neobisnuita abandoneaza New York-ul si pleaca in Africa, unde lucreaza ca sofer de ambulanta ... dupa doi ani de lupte in Maroc, Algeria, Italia, Franta, Luxemburg si Germania, Printesa obtine gradul de locotenent in Armata Franceza, precum si "Crucea de Razboi".

Exilul: La 10 iunie 1948, Ana de Bourbon Parma se casatoreste in Sala Tronului din Atena, cu Mihai I, fostul rege al Romaniei. Inceputul vietii impreuna este si inceputul unei lungi perioade de exil: o perioada marcata de multe sacrificii, dar si de multa iubire. Pentru a se casatori cu un rege ortodox - ce refuza sa-si creasca copii in o religie diferita de cea a poporului sau - printesa Ana accepta absenta familiei sale de la casatorie. In cele peste sase decenii de casnicie, Regina a stat mereu alaturi de sotul sau. Impreuna au crescut gaini intr-o ferma de langa Londra, impreuna au reparat masini in Elvetia, impreuna au crescut cinci fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Viata:Regina Ana este o persoana discreta, ce prefera satele romanesti autentice, o persoana care dupa atatia ani de exil a ajuns in sfarsit in tara care i-a fost destinata ... o regina a secolului XXI, ce imbina traditia  cu modernitatea, o regina mandra de poporul sau : "Poporul roman are un enorm talent, oamenii trebuie lasati sa prinda curaj, fiindca au fost complet culcati la pamant, aplatizati. Daca romanii ar ajunge sa fie din nou mandri de ei insisi ...!"


La multi ani, Majestate!

Un comentariu:

  1. "Poporul roman are un enorm talent, oamenii trebuie lasati sa prinda curaj, fiindca au fost complet culcati la pamant, aplatizati. Daca romanii ar ajunge sa fie din nou mandri de ei insisi ...!" Sanki! Păi cine este autorul principal al instaurării bolşevismului în România? Nu cumva Mihai Argesanu, sotul dumitale? Si de unde până unde regină, când te-ai măritat cu abdicatul, tradator de ţară? Aţi venit ca lăcustele după căpătuială. Lăsaţi românii în pace că n-aveţi nimic în comun cu neamul românesc.

    RăspundețiȘtergere