marți, 24 august 2010

Ferdinand I: Omul potrivit la momentul potrivit

             "Omul potrivit la momentul potrivit, astfel personalitatea sa inconjurata de nimbul datoriei va dainui vesnic in inima romanilor" ... am adorat acest citat din momentul in care l-am citit prima data; mi se parea ca reda perfect imaginea regelui Ferdinand I ... Astazi se implinesc 145 de ani de la nastere celui care nu a fost cel mai mare Rege al Romaniei, dar a fost cel mai loial si cel mai bun Rege pe care ni-l puteam dori.

       Din pacate cea de-a doua parte a citatului de mai sus nu se aplica ... in inima a cati romani mai dainuie astazi imaginea sacrificiului acestui om, imaginea sacrificiului unui Hohenzollern care a pus binele Romaniei mai presus de tara si de familia sa?

      Ferdinand s-a nascut in Germania, fiind fiul lui Leopold de Hohenzollern Sigmaringen si al Antoniei de Saxa-Coburg si Gotha, infanta a Portugaliei.  Preferatul mamei sale, Ferdinand era un catolic fervent, care prefera natura, obligatiilor dinastice.

      Si totusi destinul nu i-a rezervat o existenta linistita fiind obligat, prin refuzul fratelui sau, sa devina mostenitorul tronului Romaniei. In aceasta tara personalitatea sa a fost supusa de Carol I. Fiind exclus din luarea deciziilor importante, mostenitorul tronului petrece tot mai mult timp impreuna cu Regina si cu doamnele sale de companie. Una dinte aceste doamne este Elena Vacarescu, de care se indragosteste si pe care vrea s-o ia in casatorie. Dar legea nescrisa si atotputernica a Romaniei, interzice urcarea pe tronul tari a unui roman ... si astfel Ferdinand este obligat sa renunte la prima sa dragoste. Dincolo de problemele pe care le-ar fi provocat in tara casatoria mostenitorului tronului cu urmasa boierilor Vacaresti, imaginea tinerei monarhii romane ar fi fost patata pe plan extern. Elena Vacarescu reprezinta prima jerfa depusa de Ferdinad cel Loial pe altarul Romaniei. 

        A doua jerfa o reprezinta religia sa ... Conform Constitutiei mostenitorul tronului era de religie ortodoxa, asa ca principele Carol este botezat in biserica rasariteana. Cand si principesa Elisabeta este botezata in aceeasi religie, Papa il excomunica pe Ferdinand, care va trai in urmatorii ani ca o paria neputand sa primeasca Sfanta Impartasanie. 

      La moartea lui Carol I, Ferdinand devine regele Romaniei. In Europa incepuse prima conflagratie mondiala si Romania isi declarase neutralitatea pentru a-l proteja pe Carol I, care vroia sa se alature Triplei Aliante. Dupa doi ani, la Consiliul de Coroana, Regele si majoritatea ministrilor au hotarat intrarea Romaniei de partea Antantei. In cadrul acestu consiliu are loc celebrul schimb de replici intre Ferdinand I si Petre Carp, cel din urma spunandu-i "sire, Hohenzollernii nu pot fi invinsi". Raspunsul lui Ferdinand I demonstreaza inca odata sacrificiu germanului care a fost mai roman decat multi romani "Va inselati domnule, am invins deja unul". Gandindu-se mereu la binele Romaniei, Ferdinand a suportat cu curaj reactia lui Wilhelm al II-lea si a familiei sale din Germania. La aflarea deciziei lui Ferdinand, fratele sau  a arborat stegul de doliu deasupra castelului Sigmaringen.

    Cu toate infrangerilor suferite de Romania, Ferdinand a ramas fidel Aliatilor. Cand guvernul roman a semnat Pacea de la Bucuresti, el a refuzat in ciuda tuturor amenintarilor sa o rectifice ... La sfarsitul razboiului, a devenit primul rege al tuturor romanilor, primind astfel o mica recompensa pentru toate sacrificiile sale ... 

     Drumul sacrificiului nu s-a incheiat insa pentru Rege, fiind nevoit sa-si dezmosteneasca intaiul nascut. 

      Puternica personalitate a reginei Maria i-a facut pe multi sa-l desconsidere pe Ferdinand. Chiar daca in cartile sale, Regina lasa sa se intelega ca ea era cea puternica, cea care trebuia sa il convinga sa ia decizia corecta, cei doi au fost o echipa. Nu au avut o casnicie bazata pe iubire, ci bazata pe un scop, binele tarii ai carei monarhi au devenit printr-un joc al sortii.

     Ion Bulei scria ca Ferdinand a fost cel mai bun Rege al nostru si e adevarat. In ciuda tuturor realizarilor sale, Carol I a ramas un Hohenzollern si un ofiter german. Carol al II-lea a pus mereu pe primul plan interesele personale, iar Mihai I nu a avut timp ca sa demostreze ce rege ar putea fi ... doar Ferdinand a fost omul potrivit la momentul potrivit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu